HypnoBirthing

Wil jij geen zwangerschapscursus meer doen, omdat het je tweede kindje is, of omdat je hier gewoon geen type voor bent, maar wil je je wel goed voorbereiden, dan is een hypnobirthing sessie bij mij in de studio een goed idee.

Ik neem je in een uur mee in een ontspannende sessie waarbij je in gesprek gaat met jouw kindje. Je gaat je samen voorbereiden op de bevalling. Je doet het ook samen. Je krijgt tijdens de sessie meer vertrouwen in het proces en in jouw lichaam. Je kunt zelfs vragen stellen aan je kindje….. wie weet krijg je antwoorden van hem of haar.

Ik neem je in een uur mee in een ontspannende sessie waarbij je in gesprek gaat met jouw kindje. Je gaat je samen voorbereiden op de bevalling. Je doet het ook samen, maar krijgt tijdens de sessie meer vertrouwen in het proces en in jouw lichaam. Kom het gerust ervaren.

Wil je liever een volledig online cursus? Ook dat kan! Neem daarvoor contact op

HypnoBirthing zwangerschapscursus online.

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun partner. De cursus krijgt de laatste jaren steeds meer naamsbekendheid, omdat veel vrouwen hun bevalling als positief ervaren na het volgen van de cursus.

Het idee achter HypnoBirthing

HypnoBirthing ziet zwangerschap en bevallingen als een natuurlijk proces. Jouw lichaam is gemaakt om een baby te baren, en ingrijpen (met medicatie, inknippen of een keizersnede) is bij een normaal verloop niet nodig. Tegenwoordig zijn veel vrouwen bang geworden voor de bevalling, omdat je niet weet wat je te wachten staat, of door ervaringsverhalen van andere vrouwen.

Ook de media draagt hier een steentje aan bij. In films zie je bijna altijd een bevalling waarin de vrouw constant puft, veel pijn heeft en schreeuwt. Deze invloeden zorgen ervoor dat vrouwen niet meer durven vertrouwen op hun eigen lichaam. En de stress die daarbij komt kijken, is niet bevorderlijk voor een voorspoedige bevalling.

Wat leer je tijdens de cursus?

Je leert je wat er gebeurt tijdens een normaal verlopende bevalling. Je leert wat over de geschiedenis van bevallingen, en waarom tegenwoordig vrouwen zoveel angst en meer pijn ervaren. Je leert ontspanningstechnieken, waardoor je gemakkelijker ontsluiting kunt krijgen.

Daarnaast leer je drie ademhalingstechnieken, die je gebruikt om met de weeen om te gaan (in plaats van je ertegen te verzetten). Natuurlijk leer je ook verschillende houdingen om in te bevallen, zodat je optimaal gebruik kan maken van de zwaartekracht. Je krijgt een boek en een cd mee naar huis, deze gebruik je om thuis te oefenen met het cursusmateriaal.

Tijdens de cursus leer je door middel van zelfhypnose om je te ontspannen. Je moet hierbij niet denken aan de manier waarop hypnose op tv wordt afgeschilderd: “When I snap my fingers, you’ll become a chicken!” Het is meer een vorm van trance. Als je ontspant, komen endorfines in je lichaam vrij, die sterker zijn dan morfine. Je ervaart dan veel minder of soms zelfs geen pijn.

Vrijwel iedereen heeft ervaring met hypnose. Als je bijvoorbeeld een film kijkt en niet hoort of opmerkt wat er om je heen gebeurt. Of als je van werk naar huis rijdt op de ‘automatische piloot’. Je bent op dat moment in een diepe staat van ontspanning of juist heel erg op één ding gericht. Hypnose is dus eigenlijk het uitschakelen van je bewuste gedachten.

Niet alleen voor thuisbevallingen is HypnoBirthing geschikt, maar ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. De cursus komt uit Amerika, waar het grootste deel van de vrouwen in het ziekenhuis bevalt. In de cursus wordt besproken hoe je de regie kunt houden tijdens een ziekenhuisbevalling.

Ook leer je natuurlijke manieren om de bevalling op gang te helpen, zodat je een kunstmatige inleiding kan voorkomen. Ten slotte leer je hoe je een ziekenhuiskamer kan veranderen in een ‘nest’, zodat jij je helemaal kunt ontspannen en de endorfines hun werk kunnen doen.

Wat zijn de voordelen?

Baby’s van HypnoBirthing moeders hebben vaak een rustige start, doordat de kindjes op een rustige manier ter wereld komen. Ook zijn ze alert, waardoor de borstvoeding goed op gang komt. Ook zijn er minder vaak ingrepen (zoals inknippen of een keizersnede) nodig bij jou als moeder.

Omdat je door de cursus beter in staat bent kalm te blijven tijdens de bevalling kijken veel moeders terug op een bevalling waarin zij zelf de regie hebben kunnen houden. Ook de papa-to-be voelt zich minder onthand, omdat hij in de cursus geleerd heeft hoe hij zijn vrouw goed kan ondersteunen.

Wat zijn de nadelen?

Het is een cursus waar je zelf flink mee aan de slag moet. De lessen zijn intens en er wordt van je verwacht dat je thuis oefent met de ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en de verschillende bevalhoudingen.

Ten slotte is HypnoBirthing een hulpmiddel, maar geen garantie voor een pijnloze bevalling. Het helpt je te ontspannen en kalm te blijven, waardoor de bevalling voorspoediger verloopt dan wanneer je angst en spanning ervaart. De insteek blijft een zo natuurlijk en prettig mogelijke bevalling, niet zozeer een pijnloze.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!