7 tips voor innerlijke rust

Innerlijke rust vind je niet buiten jezelf

Ben je continu onrustig? Heb je genoeg van die onrust in je hoofd en in je leven? Is het te vaak te druk? Innerlijke rust kan iedereen vinden. Het is helaas niet eventjes te downloaden. Maar als je het graag genoeg wilt, zul je het vinden. Innerlijke rust is dus niet iets dat ‘zomaar’ op je pad komt, het is iets waar je zelf actief aan moet werken!

Hoe belangrijk is innerlijke rust voor jou?

Zoals ik hierboven al schreef, je vindt innerlijke rust, als je het belangrijk genoeg vindt. Dan zul je namelijk veel dingen opzij zetten, om die rust te ervaren en ervan te genieten. Persoonlijk vind ik innerlijke rust het allerbelangrijkst in mijn leven. Met innerlijke rust komt alles goed. Zonder innerlijke rust heeft bijna niets zin! Ik heb het pas gevonden toen ik eind dertig was en mijn missie, passie ging leven. Toen pas besefte ik: “Dit is het waar ik eigenlijk altijd naar op zoek ben geweest!” Innerlijke rust begint bij inzicht in jezelf en wat je echt wilt in je leven.

Mijn belangrijkste 7 tips voor meer rust in je leven, wil ik met jullie delen. 

Wat is innerlijke rust vinden?

Innerlijke rust is het gevoel van kalmte in jezelf: Je hebt vrede met wie je bent en wat je doet. Het leven is wat het is en brengt je datgene wat je aan kunt en wat je kennelijk nodig hebt om te groeien. Ze noemen het ook wel lekker in je vel zittenrust uitstralen, in je licht staan of vanuit je kern leven. Je ziet direct wie het heeft en wie niet. Maar hoe krijg jij het? We zoeken allemaal op onze eigen manier naar Innerlijke rust. Maar hoe krijg je het? 

Hier zijn mijn 7 tips voor meer innerlijke rust:

1. Accepteer jezelf.

Meer rust in je leven begint dus bij innerlijke rust. De kern van innerlijke rust is zelfacceptatie. Waarom? Omdat het grootste gevecht in ons leven het gevecht is tegen onszelf. Wij vinden dat we perfect moeten zijn en ons maximaal moeten inspannen. Helaas werkt het leven niet zo. Dus is er een groot verschil tussen ons ideaalbeeld en hoe we werkelijk zijn. Die strijd creëert onrust. Wat zeg nu zelf: Hoe kun je rustig zijn als je tegen jezelf vecht? Dat lukt je niet!

Sommige mensen denken dat de oplossing ligt in nog harder je best doen. Gewoon jezelf opnieuw programmeren, de turbo inschakelen en zie hier: Je wordt een ander mens – probleem opgelost! Maar dat is slechts van korte duur. Uiteindelijk is er maar één oplossing – heb vrede met wie je bent. Zonder zelfacceptatie geen innerlijke rust. Dus accepteer jezelf met al je plussen en je minnen. Die hebben we namelijk allemaal!


Wil je meer innerlijke rust?
Volg dan de online Mindfulness. Leer waar jij je aandacht aan geeft. Leer te accepteren dat wat er is. EN met name dus jezelf. De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen temp in een beveiligde cursus omgeving en met mijn begeleiding.


2. Laat je verleden los.

Veel onrust wordt veroorzaakt door twee gedachten over het verleden: “Dat had nooit mogen gebeuren” en “Ik had dat anders moeten doen.” Als je jezelf gek wilt maken, ga hier dan maar uitgebreid over piekeren. Maar wil je innerlijke rust? Besef je dan dat piekeren je niets geeft. Het is gebeurd. Je hebt het zo gedaan. Zo is het en niet anders. Je krijgt geen innerlijke rust door de werkelijkheid te ontkennen. Je krijgt juist innerlijke rust in je leven door acceptatie van de werkelijkheid.

Zelf was ik heel goed in het piekeren over het verleden. Maar nu is dat gelukkig beter. Zodra ik ermee begin, denk ik onmiddellijk: “Dat is gebeurt en kan ik niet meer veranderen.” Dan zeg ik tegen mezelf: ”STOP!” Dan stoppen alle verhalen over hoe dingen hadden moeten zijn en daarmee stopt ook de stress. Want de meeste stress komt van de verhalen die we onszelf vertellen… Je bent niet ondanks je verleden wie je bent, maar DANKZIJ!!!

3. Stel de toekomst uit.

De toekomst is onzeker: “Wat zal er gebeuren? Hoe zou ik daarop reageren? Stel dat dit me overkomt? Hoe ga ik daar mee om?” Hoe kun je rustig blijven als je iets probeert je controleren dat nog helemaal niet is gebeurd? Hoe kun je nu streven naar iets, dat je niet zeker weet? Alsof je een aap een dansje wilt laten doen door er heel hard aan te denken. Dat lukt je gewoon niet… Vermoeiend nietwaar? Denken aan de toekomst maakt altijd onrustig, want het is net zo ongrijpbaar als de gemiddelde aap.

Mijn suggestie: stel de toekomst uit totdat deze daadwerkelijk gebeurt. Dus leef in het NU. Niet in het verleden, niet in de toekomst, maar in het NU!

4. Relativeer je gedachten.

Hoe serieuzer je al je gedachten neemt, hoe meer onrust ervaart. We denken meer dan 50.000 gedachten op een dag. Hiervan is meer dan de helft negatief, kritisch en zorgelijk. We fantaseren erop los en denken vervolgens dat het de waarheid is. Als je klakkeloos alles gelooft wat je denkt, ben je verloren. Pas als je je gedachten onderzoekt – kloppen ze eigenlijk wel? – vind je weer de weg terug. Hoe beter je leert fantasie van werkelijkheid te onderscheiden, hoe meer je innerlijke rust ervaart. Dus geloof niet alles wat je denkt…. Gedachten zijn slechts meningen….

5. Volg je eigen weg.

Niets creëert meer weerstand dan dingen doen die niet bij je passen. Je hebt in essentie twee keuzes:

  1. Je doet wat je wilt –
  2. Je doet het niet.
  1. Of je doet wat je zelf wilt –
  2. Of je doet wat je anderen willen. 

Meer innerlijke rust in je leven ligt altijd in het verlengde van je eigen weg. Alleen je eigen visie, je eigen manier, je eigen keuzes geeft je die rust die je hard zoekt. En als je dan beseft, dat je doet wat bij je past, is dat zo waardevol!  Het is niet te koop, noch kan iemand het je ooit geven. Het is de beslissing te doen waar jij je goed bij voelt.

Elke andere keuze geeft je innerlijke weerstand. Dan ga je excuses bedenken om het maar niet te hoeven doen. Dus luister naar je gevoel. Als je gevoel zegt: “Ik wil eigenlijk iets anders”, dan is dat precies wat je moet doen! Pas dan luister je naar je gevoel en pas dan krijg je rust…


Wil je positief leven zonder stress?
Volg dan de online cursus Mindfulness. Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo. En je krijgt mijn persoonlijke aandacht erbij cadeau!


6. Maak ruimte in je leven.

Het is moeilijk om ruimte in je hoofd te hebben als de rest van je leven overvol zit. Als je leven een ratrace is en je rent van afspraak naar afspraak. En als je huis of je kasten één grote puinhoop zijn. Of als je ambitie groter is dan je dagelijkse takenlijst…. Dan is er geen ruimte voor rust en vrede. Maak ruimte in je leven op al deze gebieden en je krijgt automatisch meer rust in je hoofd.

Alles willen doen is een scenario voor frustratie. Iedereen willen pleasen, overal bij zijn en het gezicht laten zien en altijd bereikbaar zijn. Dat gaat je geen rust brengen. Zeg vaker nee tegen dingen die onrust veroorzaken. Je kunt later altijd nog ja zeggen, maar andersom meestal niet! Dus: Laat me er even over nadenken is een beter antwoord dan gelijk Ja te zeggen. Daarbij kun je je afvragen: Heb ik er energie voor? Wil ik het ook echt? En kan ik het ook echt?  3 x een ja is een JA. 1 x een Nee is een Nee. Beter een paar dingen goed doen dan alles half. Van time management krijg je geen rust, van je grenzen aangeven juist wel.

7. Heb voorkeuren, maar geen eisen.

Lees eens de volgende twee wensen. De eerste is: “Ik wil een fijne relatie waar ik me goed bij voel.” De tweede is: “Ik wil een relatie met een man tussen de 45-55 jaar, met een mooie bos haar. Hij moet goed kunnen koken en voor mij zorgen. Hij moet sportief zijn, gezellig spelletjes willen doen en min. 1.90 m zijn en max. 95 kilo wegen. Oh en hij moet ook in de buurt wonen en geen kinderen hebben.”

Wat denk je dat eerder naar je toe komt? Iets eisen is ook weer een recept voor frustratie, want het leven geeft ons soms niet wat we willen. Meer rust in je leven krijgt je door minder te vechten tegen het leven…

Soms geeft het leven ons wat we nodig hebben, soms wat we niet willen, soms waar we nog nooit aan gedacht hebben. Dus vertrouw op dat wat moet zijn, op je pad zal komen. Het leven geeft ons zelden wat we eisen… Dus laat het streven los! Verlaag je verwachtingen en wees dankbaar voor alles wat er op je pad komt. Van elke situatie kun je iets leren. Hoe minder je eist hoe dingen zouden moeten zijn, hoe meer accepteert hoe ze werkelijk zijn. En daarbij  creëert dankbaarheid meer dankbaarheid. Dat verhoogt je frequentie en de wet van aantrekking gaat inwerking.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!