Aanvaarden

“Op de levensschool krijg je geen diploma voor aanvaarding”

Ik hou van de herfst. Het geeft mij aan dat ik wat mag vertragen zodat ik in de winter kan bezinnen. Het zegt mij dat ik mag loslaten. Maar wat is dan toch loslaten? Voor mij is loslaten vrijlaten van belemmeringen die mij beletten te aanvaarden. Aanvaarden van dat wat is. Dat alles zonder oordeel er mag zijn.

Je bent al oké, met alles wat je meeneemt, alles wat je bent en alles wat je zal zijn.

Dus deze maand mag jij gaan aanvaarden. Gaan vrijlaten. Vrijlaten vind ik zelf een mooier woord dan loslaten. Als jij aanvaard, dus toelaat hoe het is, kan het jou loslaten. Dan laat het jou vrij. Mooi toch?!

Hoe is het voor jou om te aanvaarden, dat wat is? Een mooie metafoor is de herfst voor mij.  De boom in de herfst laat zijn bladeren los, zodat hij in de winter water kan opnemen uit de grond zodat hij, als er minder water is, toch kan overleven. Het is dus nodig voor ons om los te laten. Vrij laten, toe laten, aanvaarden, hoort ook bij ons leven, bij jouw leven.

Vaak zijn we gehecht aan dingen, spullen, gewoontes, verslavingen, pijn en personen. Als we te veel vasthouden, is er geen ruimte voor wat nieuws. Door toe te laten, krijg je meer ruimte en dat is nodig om te groeien. Hoe fijn zou het zijn, als  jij niet langer meer je belemmerende patronen en overtuigingen laat zege vieren, maar dat je je ziet. Je ze kunt omarmen. En dat zal jou dan los laten, zodat jij vrij bent en een andere keuze kan maken.

Laat mij je meenemen naar het minder verantwoordelijk voelen voor alles om je heen, en naar gezonde grenzen stellen. Laat mij je meenemen in het toelaten, zodat jij meer ruimte kunt creëren voor zelfliefde en groei.

Zelf vond ik aanvaarden lastig. In mijn leven heb ik moeten aanvaarden, dat ik mijn werk als politieagente niet meer kon doen.

Vroeger hield ik ook vast aan een vast patroon dat gecreëerd was door mijn hoge verantwoordelijkheid en perfectionisme. Dit kwam voort uit een overtuiging dat je hard moest werken om iets te bereiken., dat geld niet op je rug groeit en dat niets vanzelf komt aanwaaien. En ook dat heb ik moeten vrij laten, om vrij te kunnen zijn en moeiteloos te kunnen leven.

Dus ik weet als geen ander hoe moeilijk aanvaarden is. Hoe heb je dit dan gedaan Lydia, hoor ik je vragen. Ik ga je het vertellen!

Die overtuigingen ben ik gaan omarmen in plaats van er mee te gaan strijden en ze zo hard niet te willen. Ik ben ze gaan aankijken met mijn gezonde deel en niet langer met mijn getraumatiseerde deel. Ik ben ze gaan doorvoelen. Doordat ik bewust werd van mijn negatieve en niet helpende gedachten en overtuigingen, door te zien welke positieve intentie zij hadden, hoefden ze niet weg. Ik kon ze vervangen voor andere gedachten, die de intentie waarborgen. En zo kon ik ze veranderen en transformeren naar positievere en helpende gedachten. Ik weet nu dat ik niet zo hard hoeft te werken en dat alles naar me toe mag stromen, moeiteloos. In gratie, genot en gemak mag het naar mij toe stromen. Ik weet dat er genoeg is voor iedereen en dat ik het waard ben om in overvloed te mogen leven. En ik mag dromen en ik mag veel werken. Maar hard… nee…. Ik mag zijn en super leuke dingen doen. En blij worden van wat ik doe.

Mijn helpende gedachten zijn divers. Nu denk ik dagelijks gedachten als: Ik ben oké zoals ik ben. Ik ben, dat ben ik. Moeiteloos stroomt alles naar mij toe. Mijn inkomen neemt voortdurend toe.  Ik ben veilig en beschermd. Ik gun mijzelf me time. Ik luister naar mijn hart en leef vanuit mijn hart. Ik ben gezond en heel. Ik ben compleet. Ik ben mooi en liefdevol. Ik hou van mezelf. Ik ben alles waard wat ik mij wens.

Was dit een makkelijk proces? Nee. Ik weet dus als geen ander hoe lastig het is om een moeiteloos, en gemakkelijk leven te leven. En om daar te komen. Maar ik gun jou ook het leven wat jij wilt, waar naar jij verlangt. De weg er naar toe kostte moeite, maar het is achteraf zo de moeite waard. En dit gun ik jou, dit gun ik iedereen! En gun dit jijzelf.. want jij bent de moeite waard!

Dus heb jij belemmerende overtuigingen, zaken die jij jezelf oplegt, een hoge verantwoordelijkheid, vage grenzen, dwanggedachtes, moeite met accepteren dat het anders gaat, last van oordelen van anderen, last van stemmingen van anderen? Je bent dus niet de enige! Ik had ze ook. En ben zo blij dat het mij gelukt is om dit alles toe te laten en vrij te zijn. En als ik het kan, kan jij het ook!!!

Ik noem het daarom ook liever vrij laten dan loslaten. En vrijlaten van emoties, die er mogen zijn. Ze aankijken, doorvoelen en vrijlaten. Want door ze aan te kijken, toe te laten, laten ze jou vrij. En dn kun jij aanvaarden, dat iets is zoals het is.

Vrijlaten heeft moed nodig.

Vrijlaten heeft liefde van je zelf, voor jezelf nodig

Vrijlaten heeft doorzettingsvermogen nodig Ben jij hiertoe bereid?

Lees dan de volgende zinnen maar goed en laat ze tot je binnenkomen.

 • Vrijlaten is niet ophouden met liefhebben, het is erkennen dat ik het niet voor een ander kan doen.
 • Vrijlaten is niet mezelf afsluiten, het is realiseren dat ik een ander niet kan beheersen.
 • Vrijlaten is niet iets mogelijk maken, maar toestaan dat de dingen gaan zoals ze gaan.
 • Vrijlaten is niet vechten tegen machteloosheid, maar accepteren dat de uitkomst zich niet dwingen laat.
 • Vrijlaten is niet een ander willen veranderen of verwijten maken, maar het beste ervan maken voor mezelf.
 • Vrijlaten is niet zorgen voor, maar geven voor de ander.
 • Vrijlaten is niet uit handen nemen, maar ondersteunen.
 • Vrijlaten is niet oordelen maar toestaan dat de ander ook maar gewoon een mens is.
 • Vrijlaten is niet proberen de uitkomst te regelen, maar accepteren dat de ander zijn eigen weg gaat.
 • Vrijlaten is niet beschermen, maar toestaan dat de ander zich niet laat controleren.
 • Vrijlaten is dus minder bang zijn en meer liefhebben, want ik kan alleen maar streven naar datgene ik droom te zijn.
 • Vrijlaten is dus aanvaarden, zijn, acceptaties, overgeven, toegeven, jezelf ontzien of relativeren.
 • Vrijlaten is loslaten en is veel meer dan het woord loslaten.

Aanvaarden leer je als:

 • Je berust in de situatie of anders gezegd dat je leert om de strijd niet meer aan te gaan (of op te geven)
  • Je schikt in de situatie wetend dat het niet anders kan of dat het niet anders is
  • Je toegeeft aan dat het anders gaat dan je had gedacht of had verwacht
  • Je aanvaarden het verlies aanvaard, hoe ingrijpend dat ook kan zijn
  • Je je idealen op geeft of jouw hoop te laten varen
  • eraan toe te geven of het te laten gaan

En acceptatie heeft niets te maken met dooddoeners zoals het is niet anders, je moet het maar nemen zoals het is, ik ben nu eenmaal zo of tijd heelt alle wonden. Nee, het is aanvaarden en er anders mee omgaan. Het is de uitdagingen in je leven te zien als de mogelijkheid om te groeien en nog meer jouw licht te laten schijnen. En dat je moet toegeven, ja… toegeven is niet halsstarrig vasthouden aan ideeën, soms zelfs tegen beter weten in, niet koppig zijn maar meeveren, openstaan voor, niet altijd je gelijk willen halen en niet altijd tot het uiterste willen gaan. Mijn motto: Je hoeft niet altijd gelijk te krijgen om het te hebben. Je weet soms gewoon en dat is genoeg. En ook dat is aanvaarden.

Mocht je hulp nodig hebben met aanvaarden, weet mij te vinden. Want als intuïtief, holistisch, energetisch en systemisch coach kan ik je helpen de weg naar jou ware zelf te vinden. Want die zit al in jou. Alles zit in jou. Aanvaarden is alles. Alles is alles.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!