Bezinning

Dit blog begin ik met een gedicht, geschreven door Vera:

Haal diep adem
Doe je ogen dicht
Neem een moment voor jou alleen
Zet jezelf in het licht
Leef in het hier en nu
Laat je gedachten gaan
Denk niet aan de toekomst of verleden
Neem de tijd om stil te staan
Laat gevoelens vrij, dat is waar het om gaat
Jouw emoties mogen er zijn
Ze laten inzien waar je staat
Zo leer je jezelf beter kennen
In dit moment van bezinning
Luister daarom altijd naar je hart
Die zal je leiden naar een overwinning

Vera schrijft puur

Een mooi thema vind je niet? Bezinning is stil staan. Bezinning is jezelf even stil zetten. En kijken of jij nog de teugels van je koets vast hebt, of je nog op de juiste route zit en of er nog de juiste mensen in je koets zitten. Een mooie gedachte… En hoe bekijk je dit dan? Dit doe je met mediteren. En dat vinden nog zoveel mensen erg vaag en zweverig. Maar dat is het niet. Het is zo tastbaar en de resultaten zo meetbaar.

Mediteren is een soort mentale conditietraining waarbij je jezelf traint in oplettendheid, zelfbewustzijn, zelfobservatie en concentratie. De effecten zijn enorm: je wordt alerter en vindingrijker, je sociale vaardigheden en je concentratievermogen nemen toe. Angsten, onrust en stressgevoelens nemen af. Daardoor groeit het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde, en kun je verslavingen beter de baas zijn. Uiteindelijk zal het algemene gevoel van welzijn en geluk toenemen Mooi toch?

Waarom vinden veel mensen meditatie dan nog zweverig. Ik wijt dit aan onwetendheid. Onbekend maakt onbemind. Ik heb zelf gemerkt dat meditatie mijn leven echt heeft veranderd. Ik mediteer elke dag. Nu hoor ik je denken – Elke dag?! Ja elke dag. Soms 1 minuut. Soms 5 minuten. Soms een half uur. Elke dag sta ik stil bij mezelf. Hoe ik mij voel. Wat er op dat moment is. En ik moet zeggen dat dat mij veel heeft gebracht. Innerlijke vrede. Rust. Ontspanning. Beter slapen. Kunnen zijn met de dingen die van buitenaf op mij af komen. Anders reageren…

En als je mij al een tijdje volgt, weet je ook dat dit zo is. Je kunt het aan mij zien. Je kunt het aan mij merken. En klopt – Niet altijd. Maar ook ik ben lerend, groeiend, en het gaat mij steeds beter af. Meditatie en naar binnen keren brengt je uiteindelijk innerlijke vrede.

De meeste mensen ervaren niet dagelijks een gevoel van innerlijke vrede. Het is een soort tevredenheid die je niet zomaar krijgt van een lekker stuk gebak, of een wandeling door de natuur. Innerlijke vrede komt van binnenuit. Mediteren kan je helpen dit gevoel te bereiken, maar verwacht niet dat het gelijk optreedt. Het kan een tijdje duren voor je innerlijke vrede gaat ervaren.

Bezinning helpt je dus met in het hier en nu te komen. Even stil te staan. Achterom te kijken, vooruit te kijken, maar vooral in het nu te zijn. Maar we zijn zo vaak dat wandelende hoofd. Herken je dat bij jezelf? Dat je het gevoel hebt een wandelend hoofd te zijn? Wil jij verstilling in je hoofd? Grond jezelf – aard jezelf – Wees hier en nu aanwezig – Wees mindful en met aandacht bij jezelf. Ja dat klinkt makkelijk he? Het is een intentie. Om elke dag hiervoor te kiezen. Om elke moment opnieuw te kiezen voor licht en liefde.

Hoe doe je dan dat kiezen voor licht en liefde? Alles is trilling. Onophoudelijke trilling. Verandering, voortdurende verandering. We bestaan voor 70% uit water, dus geleiden energie als geen ander zo goed.. Je kent allemaal wel dat als je in een ruimte komt waar ruzie is geweest, dat je een bepaald gevoel voelt…. Dat is een lage trilling, een lage frequentie. Liefde en dankbaarheid zijn een hoge frequentie. Boosheid, wraak, ergernis een lage frequentie. Wil je je zelf hoog houden, zou je moeten zorgen, dat je steeds kiest voor dankbaarheid en liefde. Steeds voor positieve gedachten meer in het hier en nu komen.

Je kunt echt je eigen mind masteren, door bewust te zijn en bewust te voelen. En bewust te kiezen voor een andere frequentie. Muziek doet wonderen, affirmaties doen wonderen en gronden… En te laten… toe te laten, vrij te laten, los te laten….. te laten…… Maar vooral met aandacht hier en nu te zijn: of te wel te mediteren.

Wat kan je ondersteunen bij Bezinning?

Affirmatie:

 • Ik doe mijn ogen dicht en grond mijzelf. 
 • Innerlijke vrede zit in mij
 • Ik durf stil te zijn en te kiezen voor liefde en licht.
 • Berusting brengt mij vrede
 • Ik ben stil. In deze stilte vind ik mijn antwoorden
 • Ik durft afscheid te nemen van dat wat niet meer bij mij past
 • Ik neem de tijd om in het nu te zijn en met aandacht te voelen.

Diffuser mix:

 • Mother Earth: 2dr Palmrose, 2dr Cedarwood, 2dr Bergamot
 • Innerlijke vrede: 3 dr. Ylang Ylang, 2 dr. Lavendel, 2 dr. Sandalwood.
 • Morning meditation: 2 dr. Bergamot, 2 dr. Wild Orange  en 1 dr. Elevation
 • Inhale & exhale: 2 dr. Junniper Berry, 2 dr. Grapefruit en 1 dr. Douglas Fir
 • Stress Less: 1 dr. Vetriver, 1 dr. Lavender en 2 dr. Balance
 • Relax en Refresh: 3 dr. Lemon, 2 dr. Lavender, 1 dr. Rosemary

Tijdens de rijtoer van je leven
Heb je zelf de teugels vast
Wees alert ze niet af te geven
Want enkel jij weet wat bij jou past
Houd regie over je route
Waar je stopt en waar je gaat
Wie je meeneemt in je koetsje En wat je liever achter laat

Caroline Duisings

Halverwege deze maand neem ik jullie mee naar een mooie ochtend meditatie, dus hou de site in de gaten 😊

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!