Dankbaarheid

Dankbaar ben ik nu elke dag. Het mooie is dat niets meer van zelfsprekend is hierdoor. En dat geeft zoveel vrijheid en harmonie. Mijn kernwaardes. Wist je dat dankbaarheid op jou wacht? Alles is er al en wacht tot jij het komt ontdekken. Het vraagt alleen niet gehaast te leven. Want dan vlieg je er aan voorbij.

We jagen in deze tijd alleen maar naar meer. Meer geeft niet altijd meer. Het is iets wat iedereen raakt. We willen meer…. Misschien is er nog meer mogelijk. Dus dat is waarnaar we streven. Uit ontevredenheid. Ontevredenheid is denk ik de tegenhanger van dankbaarheid. En dit klinkt misschien wel ingewikkeld. Wat ik bedoel is dat meer zaken of taken toevoegen aan je leven niet altijd zorgt voor meer voldoening, blijdschap of geluk. Als je geen ruimte meer hebt om te genieten van de dingen die je doet, hebt en kan, zoals ik had, voordat ik mijn ongeluk kreeg, dan is dat niet goed. Als ik terug kijk was ik alleen maar bezig met wat ik nog wilde leren of wilde hebben. Als ik dat heb…. Dan….. Zo laat je dankbaarheid wachten. We zien niet dat het er al is. Omdat we bezig zijn met andere zaken. Als je zorgt voor meer rust, tijd, aandacht en gebruik van je zintuigen in je leven, zul je merken dat dit de belangrijke gereedschappen zijn voor het ervaren van dankbaarheid.

Je kunt het dus trainen. Een mindfulness training, die deze maand weer begint bij mij, is een mooie start om dit te integreren in je leven.

Je kunt niet naar geluk reizen, je kunt het niet bezitten, verdienen, verslijten of opmaken. Geluk is de spirituele ondervinding van iedere minuut van een leven vol liefde, gratie en dankbaarheid.

Denis Waitly

Zoals de  meesten van jullie weten heb ik in 2006 een vrij ernstig ongeluk gehad. Ik had vrij jonge kinderen. Door het ongeval had ik een hersenstam kneuzing en zware hersenschudding en was ik even niet beschikbaar als vrouw, mama, dochter, zus of vriendin. Dit was voor mij toen erg lastig. Want is was een bezige bij, die streefde naar perfectie en dus naar meer. Toen bleek dat ik het werk, wat ik toen deed, ik was politievrouw, niet meer kon doen, was dit echt heftig. Ik raakte nog minder verbonden met mezelf. Om mezelf terug te vinden deed ik een Reiki I en II opleiding. En daar gebeurde het. Ik kwam terug bij mezelf en bekeek mijn leven van een afstand.

Was dit mijn leven? Wilde ik nu echt dit leven nastreven? Waar was het geluk waar naar ik zo graag toe wilde? Ik was getrouwd met een vrij narcistische man, ik werkte in een cultuur waar ik niet blij van werd, ik woonde in een mooi nieuw huis, maar het had mij nog geen geluk gebracht. Ik had twee prachtige jonge dochters, maar kon er niet van genieten. Hoe dan? Een mooi voorbeeld dat je niet naar geluk kunt reizen, of het kunt bezitten. Door Reiki ging mijn energie weer stromen en kwam ik bij mijn ware kern terug, bij wie ik echt was, een zonnekind. Het duurde nog even, maar toen kon ik een beslissing maken. Het roer moest om. (2008) De eerste stap was scheiden van mijn man. Hoe moeilijk ook. En wat er toen gebeurde.. Ik kreeg een fantastisch huisje, nieuwbouw en werd verkozen van de 20 mensen. En het was nr. 7, mijn getal. Wat heb ik daar een mooie 7  jaar gehad!!! Zoooo dankbaar hiervoor. 

De tweede stap was ontslag nemen bij de politie… whaaaa als alleen staande moeder van twee jonge kinderen en een ex-partner die nauwelijks iets bijdroeg…….. Yes I did it! En het mooie was, toen ik die deur dicht ging, gingen er ineens twee open. Ik kon ineens in het onderwijs terecht en had de keuze tussen twee ROC’s. Ik volgde mijn hart. En weer dankbaar voor de mogelijkheden die op mijn pad kwamen.

En toen kwam er een drukke tijd. Want ik woonde alleen met mijn twee meiden…. Ik werkte inmiddels in het onderwijs, en moest mijn lesgraad halen. Maar was ondertussen ook begonnen aan een yogadocenten opleiding, heel impulsief. Maar er was een rotsvast vertrouwen en geloof naar een zo mooi leven in geluk, liefde en dankbaarheid. En dat kwam er!

En nu kan ik zo met dankbaarheid terug kijken hoe mijn leven verlopen is, maar ook hoe het nu verloopt. Mijn hart vult zich van vreugde en dankbaarheid als ik aan mijn twee prachtige dochters denk. Zij zijn echt het grootste geschenk in mijn leven. En ondanks dat de band tussen hun vader en mij nog steeds stroef is, ben ik dankbaar voor hem, want zonder hem had ik hun niet gehad. En wij mogen ouders zijn van twee prachtmeiden. En ook ben ik nu dankbaar voor de fijne liefde die ik mag voelen. Mijn man en ik hebben een goede relatie, in harmonie en respect naar elkaar. Ik ben dankbaar voor hem in mijn leven, maar ook voor zijn kinderen. Ook zij zijn mooie spiegels voor mij en ik leer veel van hun. En vroeger wilde ik een groot gezin, en die mag ik nu hebben.

Soms staan we niet stil bij de dingen waar we dankbaar voor zouden kunnen zijn. Vrienden, kinderen, de zon, de natuur, het dak boven ons hoofd en ga zo maar door. Ik hoop dat deze blog je helpt om er bewust van te worden dat niets vanzelfsprekend is en dat er ontelbaar veel dingen zijn om blij mee te zijn. Je vergroot zo je gevoel van dankbaarheid voor alles wat zich in en om je heen bevindt.

Om dankbaarheid te laten groeien moet je wel oefenen. Steeds meer mensen zijn bezig om van alles te doen en te ondernemen om gelukkig te zijn en dan merk ik op dat ze het buiten zichzelf zoeken. Net als ik deed. Daarnaast wordt vooral de aandacht gericht op wat er niet goed is en ontbreekt. Ergens leren we ons dit zelf aan. Tekort denken noem ik dit. En als dit het enige is wat je tot je neemt….. komt er een grote ontevredenheid. … net als bij mij…..

Het klopt vaak wel en het is niet iets wat je zelf verbeeld. Alleen help je je zelf niet door enkel allen de nee kant van het leven waar te nemen. Dat zal een ontevreden gevoel gaan geven, misschien ervaar je dat al. Je mag oefenen in dankbaarheid. Waardoor je tot je laat doordringen wat er wel goed en aanwezig is in jou leven. Het is mij gelukt, dus het lukt jou ook om gelukkig in je leven te staan, te doen waarvan je houdt en het leven te vieren.

Hier 3 oefeningen om dankbaar te leren zijn.

  1. Start een dankbaarheidsdagboek waarin jij, of misschien je gehele gezin, kan opschrijven wat je dankbaar heeft gemaakt. Een vast moment maken waarop je zelf of samen eens nagaat…wat heeft mij vandaag eigenlijk blij gemaakt? Waardoor werd ik positief verrast? Wat heeft mij eigenlijk geraakt? Door alles wat in de dag op je afkomt kan het namelijk weg ebben of ondergesneeuwd raken door allemaal andere dingen. Door bewust tijd te maken, en het te herinneren kan je het opnieuw ervaren. Wanneer je dit met je gezin doet is het ook heel waardevol dat je dit met mensen kan delen die van jou houden.
  2. Door er telkens bij stil te staan en het op te schrijven… oefen jij je hersenen ook gelijk. Je gaat ze hierdoor onbewust trainen om steeds meer af te stemmen op: Wat is er ook? Of op wat is er wel al goed? Daarnaast kan zo’n dagboek je ook helpen in dagen die moeilijker zijn. Als je er dan in gaat lezen kan je zomaar even meegenomen worden naar dat fijne moment of die mooie herinnering.
  3. Aandacht oefening – kies eens elke dag een moment waarop jij je volledige aandacht richt op iets wat je mooi vindt. We zijn geneigd om na een paar seconde alweer naar iets anders te kijken. Vooral omdat we zo gewend zijn aan snelheid. Dus richt je aandacht ergens op. Merk op wanneer je er niet meer bij bent en afdwaalt of iets anders onder je aandacht komt. Keer dan nog eens terug en kijk dan eens naar wat je de tweede keer waarneemt alsof je het eerder niet zag. Dit is een oefening die je kan helpen doordat je hierdoor anders gaat kijken. Als iets je raakt ga je hierdoor rustiger kijken. Wordt je minder snel afgeleid en laat je het meer tot je komen.
Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!