De 10 geboden voor zelfliefde

De 10 geboden voor zelfliefde van Peter den Haring. Neem de tijd om de tekst te lezen. Doe het, weet het en ben het!

 1. Ik ben die ik ben
  Met dit lichaam en deze geest moet ik het doen. Dit is alles wat ik heb. Ik kan niet meer ruilen. Dit is blijkbaar precies zoals ik moet zijn: zonder mij, zoals ik op dit moment ben, was de schepping niet volledig. Ik houd op mezelf verwijten te maken voor dingen die ik (nog) niet kan.
 2. Ik hoef niet perfect te zijn
  Ik hoef niet te kunnen wat ik niet kan. Perfectie is stilstand en stilstand is dood. Ik leef, dus ik maak fouten. Ik mag ook fouten maken. Van fouten leer ik. Sterker nog: Ik ben perfect, juist omdat ik die fouten maak! Zo houd ik de evolutie op gang!
 3. Ik krijg precies wat ik nodig heb
  Alles helpt mij om mijn opdracht op aarde te vervullen, ook de tegenslagen en de ziektes, de vijanden en de ruzies, de verloren liefdes en de gebroken harten. Als ik dat nu niet zie, zal ik dat later wel kunnen zien. Ik besef bij elk moeilijk moment, dat alles nog veel sterker had kunnen zijn.
 4. Ik hoef alleen maar volstrekt eerlijk naar mezelf te zijnSoms moet ik selectief met de waarheid omgaan. Totale eerlijkheid naar andere mensen toe is niet altijd liefdevol, integendeel! En soms moet ik mezelf beschermen, dat is nu eenmaal zo in deze wereld. Als ik maar niet lieg tegen mezelf; als ik maar weet wat ik doe en waarom.
 5. Ik kan het nooit de hele wereld naar de zin maken
  Wat de 1 goed vindt, vindt de ander waardeloos. Er zal altijd iemand zijn, die mij bekritiseert; er zal altijd iemand zijn die mij bewondert. Ik moet maar gewoon doen wat ik voel dat ik moet doen.
 6. Ik houd mijn aandacht in het nu
  Oude koeien horen in de sloot. Alles is gebeurd omdat het moest gebeuren, het heeft nu geen zin om hier over te piekeren. Ook vage fantasieën over de toekomst verspillen energie. NU is verreweg het boeiendste, interessantste moment van mijn leven. Want alleen NU gebeurt er echt, in vlees en bloed, wat er gebeurt! Gebruik maken van mijn geheugen en het opdiepen van nuttige herinneringen mag, maar ik mag niet zeuren.
 7. Ik houd mijn aandacht hier
  Hier is mijn lichaam, dus ben ik hier. Hier is de belangrijkste plek op aarde! Alleen hier kan ik werkelijk zien, ruiken, horen, voelen en proeven; hier klopt mijn hart, hier haal ik adem, hier voel ik de spieren onder mijn vel! Ik ga niet zweven, niet twee dingen tegelijk doen met mijn geest, want dan doe ik er minstens eentje half. Ik ga mij niet nodeloos druk maken over de eventuele gedachte en gevoelens van mensen over mij. Ik ben hier.
 8. Iedereen mag van mijn genieten op zijn eigen wijze
  Ik ben hier nodig. Anderen leren van mij, ik leer van anderen maar hoe, dat weet ik niet altijd en dat hoef ik ook niet te weten, Ik laat iedereen zijn oordeel over mij; positief of negatief. Ik mag genieten van complimenten. Ik kan ook kritiek incasseren. En ik hoef niet elk beeld van een ander over mij te corrigeren.
 9. Mijn innerlijk wezen is heel dapper
  Ik houd mijn angsten kritisch tegen het licht. Lijdt de mens niet het meest onder het lijden dat hij vreest? Ik wacht rustig af, ik bereid me voor, maar ik ga niet fantaseren over alle vreselijke dingen die eventueel ooit zouden kunnen gebeuren. Dat vind ik zonde van mijn tijd. We zien wel! Als alles goed gaat heb ik gelukkig niet vergeefs geleden, En als er iets akeligs gebeurt, heb ik tenminste niet vooraf geleden.
 10. Ik houd zielsveel van mezelf en ik  mag zijn zoals ik ben
  Daarom kan ik ook van andere mensen houden net zoals ik houd van dieren, planten, bomen en rotsen, En alles houdt van mij. De stoel waarop ik zit, houdt van mij. Het tijdschrift wat ik lees, houdt van mij. De zon bemint mij, de maan ook. Alles is liefde, en ik ben er een deeltje van.

Welke geboden verdienen op dit moment in jou leven de meeste aandacht van jou? Noteer ze en bekijk ze dagelijks.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!