De groeten met moeten

Moeten. Ik hou zo niet van dat woord.

Ik heb dit woord al lang geleden vervangen door  mogen. Ik mag werken om te leven. Ik mag naar een verjaardag om mij met mensen te verbinden. Ik mag genieten van een bakje koffie in mijn heerlijke tuin. Ik mag mijn was op vouwen zodat ik weer heerlijke schone kleren in mijn kast heb. Dat klinkt veel vriendelijker niet waar?

En sinds ik mogen gebruik, merk ik dat alles veel lekkerder gaat, meer in de flow. Ik ervaar minder stress en alles gaat mij makkelijker af. Dus eigenlijk kan ik concluderen, dat ik mezelf erg veel druk heb opgelegd door het woord moeten.

Ik moest van alles, voordat….. Ik moest mijn was opvouwen, voordat ik kon koffie drinken. Ik moest mijn onkruid wieden voordat ik in de tuin mocht zitten. Ik moest boodschappen doen voordat ik een goed boek mocht gaan lezen. Ik moest wandelen of sporten voordat ik wat lekkers bij de koffie mocht. Dus ik moest eerst wat doen, voordat ik mijzelf iets gunde waar ik blij van werd. Hoe bizar klinkt dit? En nog erger: Je komt uiteindelijk niet toe aan jezelf.

Herken je dit?

Hoe komt het dat je jezelf zoveel regels op legt? Hoe komt het dat je zo streng bent voor jezelf? Want zeg nu zelf… hoe belangrijk zijn deze dingen daadwerkelijk?

MOET je het nu doen?
Moet JE het nu doen?
Moet je HET nu doen?
Moet je het NU doen?

Ik weet dat jij het verdient om goed voor jezelf te zorgen. Dat jij het waard bent om te genieten van het leven. En wel NU. Je hebt namelijk maar 1 leven. Dit moment is alles. Er is geen ander moment dat NU. En het leven…. Voor je het weet is het voorbij. En als je dan omkijkt… wat kun je dan zeggen tegen jezelf?

Yes, dit was mijn leven?
Yes ik heb er alles uit gehaald?
Yes ik heb genoten van alle momenten, klein en groot?
Yes, dit was fijn. Het is goed zo?
Dus ik vraag je nog een keer? Hoe belangrijk zijn al die dingen nu echt, die je eerst MOET doen?

Wees lief voor jezelf!

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!