De vier inzichten: het derde inzicht

De vier inzichten van Don Miquel Ruiz. Ken jij ze al?

 • Wees onberispelijk in je woorden
  • Gebruik positieve taal
 • Vat niets persoonlijk op
  • Een mening is een mening
 • Ga niet uit van veronderstellingen
  • Vraag in plaats van veronderstellen
 • Doe altijd je best.
  • Blijf oefenen en geef jezelf 100%

Vorige keer heb ik het tweede inzicht behandeld. Deze keer het derde inzicht. Ook deze vloeit voort uit het eerste inzicht.

Ga niet uit van veronderstellingen – stel vragen.

Heb de moed om vragen te stellen en aan te geven wat je werkelijk wilt. Communiceer zo duidelijk mogelijk om misverstanden, teleurstelling en drama te vermijden. Alleen met dit inzicht al kun je je leven volledig transformeren. Lees gauw verder 😊

We hebben de neiging bij alles van veronderstellingen uit te gaan. Het probleem met die veronderstellingen is, dat we geloven dat die waar zijn. We gaan uit van veronderstellingen met betrekking tot wat anderen doen of denken – we vatten dat persoonlijk op – en veroordelen dat op grond van die veronderstellingen en reageren daar verbaal op met emotioneel gif. Dat is de reden waarom we, telkens als we uitgaan van veronderstellingen vragen we om moeilijkheden. We veronderstellen iets, begrijpen iets verkeerd, vatten het persoonlijk op en creëren een heel drama voor niets.

Bijna alle drama en verdriet in je leven is veroorzaakt door uit te gaan van veronderstellingen en hert persoonlijk opvatten van woorden en daden. Ga er eens even voor zitten om te overwegen of deze bewering klopt. Mensen houden greep op elkaar door het uitgaan van veronderstellingen en het persoonlijk opvatten van dingen….. Echt! Want we roddelen over onze veronderstellingen. Roddelen – en daarmee het verspreiden van gif – is immers de wijze van communiceren die tekenend is voor de negatieve droom, ons lijden. Omdat we bang zijn om tekst en uitleg te vragen, gaan we van veronderstellingen uit en geloven dat die de waren redenen zijn. Vervolgens verdedigen we onze veronderstellingen en proberen een ander in een kwaad daglicht te stellen.

We interpreteren de dingen verkeerd en begrijpen daardoor de ander niet. We zien slechts wat we willen zien en horen wat we willen horen. We zien de dingen niet zoals ze zijn. We verzinnen allerlei dingen met onze verbeeldingen. Omdat we iets niet begrijpen bedenken we iets, iets wat het zou kunnen betekenen en als de waarheid dan aan het licht komt, blijkt de veronderstelling nergens op te slaan.

Zeker in je partner relatie is veronderstellingen het vragen om problemen. We gaan er vanuit dat onze partner onze gedachten kan lezen en dat we dus niet hoeven te zeggen wat we willen, omdat onze partner ons immers zo goed kent. En als ze dan niet doen wat we hadden gewild, voelen we ons gekwetst en zeggen: Dat had je toch moeten weten.

Zo houden we er allerhande veronderstellingen op na omdat we de moed niet hebben om te vragen te stellen. Die veronderstellingen vormen zich vaak heel snel en onbewust in onze geest, omdat we gewend zijn op die manier te communiceren. We geloven dat als mensen van ons houden, ze zouden moeten weten hoe we ons voelen of wat we willen. En we zijn bereid met dat geloof onze veronderstellingen zo fel te verdedigen dat we er de relatie zelfs mee kunnen vernietigen.

We gaan uit van de veronderstelling dat iedereen het leven net zo beschouwt als wij. We veronderstellen dat anderen denken wat wij denken, voelen wat wij voelen, oordelen zoals wij oordleen en dingen en mensen misbruiken zoals wij dat doen. Daarom zijn we bang in het gezelschap van anderen onszelf te zijn. Omdat we denken dat ieder ander ons zal oordleen,  ons tot slachtoffer zal maken, ons zal misbruiken en ons zal beschuldigen zoals we dat zelf doen. Dus nog voordat een ander de kans heeft gekregen ons af te wijzen, hebben we onszelf al afgewezen. Zo werkt de menselijke geest.

We hebben ook allerlei veronderstellingen ten aanzien van onszelf, wat voor een hoop innerlijke conflicten zorgt. Ik denk dat ik hiertoe wel in staat ben. Je gaat van die veronderstelling uit en dan ontdek je dat je het niet kunt. Je overschat of onderschat jezelf, omdat je de tijd niet hebt genomen jezelf bepaalde dingen serieus af te vragen om er een serieus antwoord op te formuleren. Misschien moet je ten aanzien van een bep. situatie meer gegevens verzamelen. Of misschien moet je jezelf niet langer voor liegen over wat je nu werkelijk wilt.

Liefde behoeft geen rechtvaardiging. Liefde is er of is er niet. Ware liefde aanvaardt mensen zoals ze zijn, zonderde behoefte hen te veranderen. Als we dit wel proberen, betekent dat we eigenlijk niet echt van ze houden. Dus zoek mensen aan wie je liever niets hoeft te veranderen. De ander moet echter ook van jou houden zoals je bent.

We moeten kunnen zijn wie we zijn, we moeten niet een vals beeld aan de buitenwereld hoeven presenteren. Als je van me houdt zoals ik ben: Goed neem me, hier ben ik. Als je niet van me houdt zoals ik ben: Ook goed, dag, zoek maar iemand anders. Dit klinkt misschien bot, maar op die wijze zijn onze persoonlijke afspraken met anderen duidelijk en onberispelijk.

Als je niet meer uitgaat van veronderstellingen zul je op een andere wijze gaan communiceren ne je relaties zullen niet langer te lijden hebben van conflicten die door nodeloze misverstanden zijn ontstaan. Het stellen van vragen weerhoudt je ervan veronderstellingen te bedenken. Zorg voor duidelijke communicatie. Als je iets niet begrijpt, vraag dan hoe het zit. Heb de moed door te vragen totdat je het zo duidelijk is als maar kan. En als je eenmaal het antwoord weet hoef je niet meer uit t gaan van veronderstellingen, want je kent de waarheid. En een mooi gevolg: Je wordt vrij van emotionele gif.

Je relaties worden beter,. Alles wordt duidelijk. Dit is wat ik wil en dat is wat jij wilt. Als alle mensen zo zouden communiceren, dus zonder veronderstellingen en positieve woorden gebruiken, zouden oorlog, geweld en onbegrip niet bestaan. Alle menselijke problemen zouden door goede, duidelijke communicatie kunnen worden opgelost.

Dit derde inzicht is wel een lastige, omdat we ons vaak niet bewust zijn van onze gewoontes. De eerste stap is dus ons van deze gewoontes wel bewust te worden en het belang van dit inzicht te begrijpen.  Maar alleen met je hoofd begrijpen is niet genoeg. Het  zaadje in je geest moet groeien door je daden. Als je je tekens weer volgens dit inzicht gedraagt, zal dat ook gebeuren. Je wil zal geleidelijk aan sterker worden, het zaadje voeden en het fundament leggen voor nieuwe, goede gewoonten. En het wordt dan op den duur een  tweede natuur. En dan kan jouw geest, vrij in jou werkzaam zijn. Dat is de meesterschap van intentie, meesterschap van de geest. Dan is er meesterschap van liefde, dankbaarheid en leven. Dat is het doel waarnaar je mag streven, Dat is het doel naar vrijheid.

Wat jou kan ondersteunen om de inzichten te leven?

Affirmaties:

 • Ik ben positief en denk positief
 • Ik ben dat wat ik denk dat ik ben
 • Ik ben, dat ben ik
 • Ik geloof in mijzelf
 • Ik ben alles, alles is 1
 • Ik ben liefde, ik ben licht

 Diffuser mixen:

 • Ik geef me over in liefde: 3 dr. Bergamot, 2 dr. Siberian fir, 2 dr. Wintergreen,
 • Ik volg mijn innerlijke stem: 1 dr. Patchouli, 2 dr. Lavener, 3 dr. Sandelwood
 • Ik voel de zon in mij: 3 dr. Wild Orange, 2 dr. Citrus Bliss en 1 dr. Spearmint.
 • Ik volg de stroom van liefde in mij: 2 dr. Vanille, 4 dr. Wild Orange en 3 dr. Lavender.

Tot in het volgende blog, dat gaat over het vierde inzicht: Doe altijd 100% je best.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!