De vier inzichten: het tweede inzicht

De vier inzichten van Don Miquel Ruiz. Ken jij ze al?

 • Wees onberispelijk in je woorden
  • Gebruik positieve taal
 • Vat niets persoonlijk op
  • Een mening is een mening
 • Ga niet uit van veronderstellingen
  • Vraag in plaats van veronderstellen
 • Doe altijd je best.
  • Blijf oefenen en geef jezelf 100%

Vorige keer heb ik het eerste inzicht behandeld. Deze keer het tweede inzicht. Deze vloeit voort uit het eerste inzicht.

Vat niets persoonlijk op. Een mening is maar een mening!

Wat er ook om je heen gebeurt, vat het niet persoonlijk op! Neem nu het voorbeeld bij het eerste inzicht. Als ik zeg: Tjee, wat ben jij stom!, zonder je eigenlijk te kennen, zegt dat niets over jou, maar wel wat over mij. Als jij het je dan persoonlijk aantrekt, geloof je misschien dat je echt stom bent. Misschien denk je: Hoe weet zij dat ik stom ben, kan ze dat aan mij zien? Je trekt het je persoonlijk aan omdat je het diep in je hart eens bent met wat er wordt gezegd. En zodra je er mee instemt, stroomt het gif door je heen en zit je gevangen in de droom.

Dit heeft te maken met het waanidee persoonlijke belangrijkheid. Persoonlijke belangrijkheid, het dingen persoonlijk opvatten, is de grootste vorm van egocentriciteit, omdat we dan uitgaan van de veronderstelling dat alles om “mij” draait. Tijdens onze opvoeding,  leren we ons alles persoonlijk aan te trekken. We denken dat we voor alles verantwoordelijk zijn. Ik, ik, ik en nog eens ik.

Niets wat anderen mensen doen is vanwege jou, het is altijd vanwege henzelf. Alle mensen leven in hun eigen droom. Ze hebben hun eigen model van de wereld. Als we ons iets persoonlijk aantrekken, gaan we er vanuit dat een ander onze wereld kent. Omgekeerd proberen we ook onze eigen wereld aan de ander op te dringen. Zelfs als anderen je regelrecht beledigen, heeft dat niets met jou te maken. Wat anderen zeggen en doen, de meningen die ze geven, alles hangt samen met hun persoonlijke inzichten, hun programmering.

Als iemand zegt wat ben je dik!, trek dit dan niet persoonlijk aan, want in feite ventileert de ander slechts zijn of haar eigen gevoelens, overtuigingen en meningen. Die persoon probeert gif in je te strooien en als je daar op ingaat door het persoonlijk aan te trekken, neem je dat gif in je op. En dan wordt hun emotionele afval, jouw emotionele rommel.

Als je je de dingen persoonlijk aantrekt, voel je je beledigd. Je reageert erop met het verdedigen van je eigen inzichten en creëert daarmee een conflict. Je maakt van een mug een olifant, omdat je gelijk wilt hebben. Je gelijk hebberigheid manifesteert zich ook in het ongevraagd ventileren van je eigen meningen. Maar ook daarvoor geldt, dat wat je ook doet of voelt, alleen maar een projectie is van je eigen persoonlijke droom, de weerspiegeling, het spiegelbeeld van je eigen inzichten.

Wat je zegt, wat je doet en de meningen die jij eropna houdt, jouw eigen inzichten hebben niets te maken met mij. Het kan mij niet schelen wat jij van mij denkt en hoe jij over mij denkt, trek ik mij niet persoonlijk aan. Ook wanneer je zegt dat ik de beste ben. Ik weet wie en wat ik ben, dus hoef het mij niet persoonlijk aan te trekken.

Wat jij ook doet of zegt, komt voort uit de wijze waarop jij tegen de wereld aankijkt en heeft met jouzelf te maken, niet met mij. Dat geldt voor iedere mening die anderen er op grond van hun overtuigingen op na houden. Die meningen zeggen wat over hen, niet over mij.

Als ik jou kwets, is dat om dat ik een pijn plek of een oude wond van jou raak of open maak. Je doet je zelf pijn. Ik zou niet weten waarom ik me dat persoonlijk zou  moeten aantrekken. Niet omdat ik niet je niet geloof, maar omdat ik weet dat jij de wereld door jouw ogen ziet. Het is jouw waarheid, jouw film. Jouw zienswijze is ook die van jou.

Dus als jij kwaad op mij wordt, weet ik dat jij jezelf aanpakt. Ik ben niet meer dan een excuus voor jou om boos te worden. En je wordt boos omdat je bang bent. Als jij vrij van angst, in liefde leeft, is er geen plaats voor dergelijke emoties. Als je zulke emoties niet kent, moet je je wel gelukkig voelen. En als je je goed voelt, is alles om je heen goed en maakt alles je gelukkig. Je houdt van alles wat je omringt, omdat je van jezelf houdt. Omdat je blij bent dat je bent wie je bent. Omdat je blij bent met je leven, blij met je eigen film, je eigen inzichten. Je leeft in vrede en ent gelukkig. Je leven is magisch. En in die toestand van gelukzaligheid toon je je liefde aan alles en iedereen op je pad.

Ook de meningen die je over jezelf hebt, zijn niet per definitie waar. Daarom hoef je ook niet alles wat je in je eigen geest hoort persoonlijk aan te trekken. De geest heeft niet alleen het vermogen tegen zichzelf te praten, maar ook het vermogen informatie uit andere zijnsgebieden op te vangen. Soms hoor je een stem in je geest. Ook die stem hoef je niet te geloven. Je hebt het recht om het niet persoonlijk aan te treken. Je hebt de keuze de stemmen die je hoort, niet te geloven.

De geest kan ook spreken en naar zichzelf luisteren. De programmering van de geest – al de inzichten die we hebben – is niet per definitie verenigbaar met die van de anderen.

Sommige inzichten  strijden met anderen en dat gaat steeds maar door, net zolang totdat er een enorme oorlog uitbreekt in je hoofd. Dit is de oorzaak van dat mensen nauwelijks weten wat ze willen, hoe ze iets willen en wanneer. Ze kunnen het niet met zichzelf eens worden, omdat sommige delen van de geest het ene willen en de andere delen het ander. De innerlijke strijd is geboren.

Dus vat niets persoonlijk op, want als je dat wel doet, zul je onnodig lijden. Mensen zijn verslaafd aan dit lijden en we houden het bij elkaar in stand. Mensen helpen elkaar te lijden.

Er zullen mensen zijn die tegen je liegen, en naarmate je bewustzijn groeit zul je merken dat je tegen jezelf liegt. Je moet op jezelf leren vertrouwen en kiezen wat je wel en niet wilt geloven van wat mensen je vertellen.

Als we anderen mensen werkelijk zien zoals ze zijn, zonder ons de dingen persoonlijk aan te trekken, kunnen we nooit worden gekwetst door wat ze zeggen of doen. Zelfs als anderen tegen je liegen is dat oké. Ze liegen tegen je omdat ze bang zijn. Ze zijn bang dat je zult ontdekken dat ze niet volmaakt zijn. En het is te pijnlijk dat sociale masker te laten vallen.

Als je er een gewoonte van maakt niets persoonlijk op te vatten zul je veel onheil in je leven voorkomen. Je woede, jaloezie, afgunst zullen verdwijnen en zelfs je verdriet zal slijten als je de dingen die je hoort en ziet niet meer persoonlijk aantrekt. Alles gaat retour afzender 😊

Dit inzicht helpt je te breken met allerlei gewoonten die je gevangen houden en je doen laten lijden. Je kunt breken met 70% van de inzichten in je hoofd.

Als je er een gewoonte van maakt, je niets persoonlijk aan te trekken, hoef je geen belang meer te hechten aan wat anderen doen of zeggen. Je zult alleen op jezelf moeten vertrouwen om tot verantwoorde keuzes te omen. Je bent nooit verantwoordelijk voor wat anderen doen, je draagt alleen de verantwoordelijkheid voor jezelf.

Als je dit inzicht leeft, kun je de hele wereld afreizen met een open hart, zonder dat iemand het in staat is te kwetsen. Je kunt Ik hou van je zeggen zonder angst te worden afgewezen te worden. Je kunt vragen om wat je nodig hebt. Je kunt ja of nee zegge, zonder schuldgevoelens over je antwoord. Je kunt de keuze maken altijd je hart te volgen. Dan kun je midden in de storm zijn, maar toch innerlijke vrede en geluk ervaren.

Wat jou kan ondersteunen om de inzichten te leven?

Affirmaties:

 • Ik ben positief en denk positief
 • Ik ben dat wat ik denk dat ik ben
 • Ik ben, dat ben ik
 • Ik geloof in mijzelf
 • Ik ben alles, alles is 1
 • Ik ben liefde, ik ben licht

 Diffuser mixen:

 • Ik geef me over in liefde: 3 dr. Bergamot, 2 dr. Siberian fir, 2 dr. Wintergreen
 • Ik volg mijn innerlijke stem: 1 dr. Patchouli, 2 dr. Lavener, 3 dr. Sandelwood
 • Ik voel de zon in mij: 3 dr. Wild Orange, 2 dr. Citrus Bliss en 1 dr. Spearmint
 • Ik volg de stroom van liefde in mij: 2 dr. Vanille, 4 dr. Wild Orange en 3 dr. Lavender

Tot in het volgende blog, dat gaat over het derde inzicht: Ga niet uit van veronderstellingen, stel vragen.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!