De vier inzichten: het vierde inzicht

De vier inzichten van Don Miquel Ruiz. Ken jij ze al?

 • Wees onberispelijk in je woorden
  • Gebruik positieve taal
 • Vat niets persoonlijk op
  • Een mening is een mening
 • Ga niet uit van veronderstellingen
  • Vraag in plaats van veronderstellen
 • Doe altijd je best.
  • Blijf oefenen en geef jezelf 100%

Vorige keer heb ik het derde inzicht behandeld. Deze keer het vierde inzicht:

Doe altijd je best – Blijf oefenen en geef jezelf 100%

Je best doen kan van moment tot moment verschillen. Het kan heel anders zijn naar gelang je ziek bent of gezond. Doe in iedere situatie gewoon je best, dan zul je jezelf niets te verwijten hebben of ergens spijt van hebben. Lees gauw verder hoe dit inzicht jou kan helpen een vrijer leven te leiden.

Het vierde inzicht gaat over de manier waarop je de eerste drie uitvoert. Doe altijd je best 😊

Doe onder welke omstandigheden dan ook je best – niet meer, niet minder. Maar bedenk dat je best doen niet op ieder moment hetzelfde is. Alles is voortdurend in beweging, alles is altijd verandering, voortdurende verandering. Dus ook je best doen zal de ene keer van betere kwaliteit zijn dan de andere keer. Als je  net fris en fruitig bent opgestaan, zal je uiterste best doen beter zijn, dan ’s avonds laat na een dag in actie te zijn geweest. Ook zal je best doen als je gezond bent beter zijn, dan wanneer je ziek bent, beter als je nuchter bent, dan als je dronken bent. Het is ook afhankelijk van hoe je je voelt. Gelukkig en tevreden, van streek, boos of jaloers.

Door alledaagse humeuren kan je uiterste best in de loop van een dag per moment variëren, van het ene uur op het ander, van de ene dag p de ander. Je uiterste best zal ook met de tijd veranderen. Naarmate je gedrag steeds meer geworteld raakt in deze vier inzichten, zal ook je uiterste best beter worden dan het was. Blijf ongeacht,  de kwaliteit ervan, toch altijd je uiterste best doen. Meer dan je uiterste best hoeft niet, dat kost te veel energie en dan wordt je uiterste best uiteindelijk niet goed genoeg. Als je overdrijft put je je lichaam uit en dat keert zich tegen jezelf. Je zult je doen dn niet bereiken. Ook minder dan je best is niet goed. Je krijgt last van frustraties, zelfverwerping, schuldgevoelens en spijt.

Doe dus gewoon in welke levenssituatie dan ook, gewoon je best. Het doet er dan niet toe of je ziek of moe bet. Als je altijd je best doet, hoef je je op geen enkele wijze schuldig te voelen. En dan hoef je jezelf dus ook niet te straffen.

Door je best te doen ga je intensiever leven. Je wordt productiever en je gaat goed voor jezelf zorgen door het beste van jezelf aan je gezin, de community, aan alles te geven. En juist dat maakt dat je intens gelukkig zult voelen. Als je altijd je best doet handel je verantwoord. Je doet de dingen omdat je er plezier in hebt, niet omdat je er een beloning voor verwacht. De meeste mensen doen precies het tegengestelde. Ze komen pas in actie als ze een beloning verwachten en hebben eigenlijk geen plezier in wat ze doen. En dat is dan ook precies de reden waarom ze niet hun best doen.

Zo gaan de mensen dagelijks naar hun werk, et in hun hoofd vooral de gedachte aan het eind van de maand of week, de dag waarop ze zullen worden betaald. Ze kunnen niet wachten tot hun salaris wordt gestort of dat ze weer 1 of twee dagen vrij zijn. Ze werken alleen om het geld en daarom verzetten ze zich ertegen. Ze doen te weinig hun best en het zal hun steeds zwaarder wegen . Ze werken omdat ze het gevoel hebben te moeten werken, omdat ze de huur moeten betalen, hun zin moeten onderhouden.

Ze zijn allemaal gefrustreerd en als ze dan hun geld krijgen zijn ze eigenlijk nog steeds ongelukkig. Ze blazen twee dagen wat uit en doen waar ze zin in hebben. Maar wat doen ze: ze proberen de werkelijkheid te ontvluchten. Ze worden dronken omdat ze geen vrede hebben met zichtzelf. Ze houden niet van zichzelf en niet van het leven. Je berokkend jezelf schade als je niet tevreden bent met dat wie je bent.

Maar als je de dingen doet gewoon om ze te doen, zonder een beloning te verwachten, zul je merken dat je alles leuk vindt wat je doet. Je zult waarschijnlijk toch wel worden beloond, maar je bent daar niet zo op gefixeerd, dat je het allen maar om het geld, het loon doet. En als je echt helemaal geen beloning verwacht, krijg je vaak meer dan je ooit had durven dromen. Als we plezier hebben in wat we doen en altijd ons best doen, genieten we echt van het leven zonder verveeld of gefrustreerd te raken.

Als je je best doet geef je de rechter binnen in je niet de kans je te oordelen en schuldig te bevinden. Als je echt je best hebt gedaan en de rechter probeert je toch op grond van het wetboek te oordelen, heb je je antwoord paraat. Ik heb mijn best gedaan. Dan hoef je geen spijt te hebben.

Door je best te doen leer je jezelf ook aanvaarden. Maar moet je wel alles goed bewust zijn en van je fouten leren. Alleen door oefening kun je leren van je fouten. Je beziet in alle eerlijkheid e gevolgen van een daad en blijft oefenen. Je bewustzijn zal dan toenemen.

Je best doen voelt eigenlijk niet echt als werken, omdat je immers leuk vindt wat je doet. Je weet dat je je best doet als je in wat je doet plezier hebt op een wijze die zich nooit tegen jezelf zal keren. Je doet je best omdat je dat zelf wilt, niet omdat het moet, niet om de rechter of anderen te behagen.

Als je iets doet louter en alleen omdat het moet, zul je gegarandeerd niet je best doen. En dan is het beter het niet te doen. De enige reden om je best te doen, is omdat dat jou zelf zo gelukkig maakt, omdat je plezier hebt in wat je doet. Dingen met plezier doen is ten volle  leven. Met ledigheid ontkennen we het leven.

Ledigheid is jaren achtereen iedere mag voor de tv hangen omdat je bang bent te leven, bang om het risico te nemen, uitdrukking te geven aan wie je bent. Handelen, dingen doen, is een uitdrukking geven aan wie je bent. Je hebt misschien allerlei briljante ideeën in je hoofd, maar als je daar niets mee doet, heeft niemand daar wat aan, ook jijzelf niet. Dus doe je best in alles wat je doet en voel.

Een douche nemen, is een ritueel voor mij, een handeling waarmee ik mijn lichaam duidelijk maak hoezeer ik het liefheb. Ik voel het water over mijn lichaam stromen en geniet daarvan. Ik doe mijn best te voldoen aan de behoeften van mijn lichaam. Ik doe mijn best mijn lichaam te geven wat het nodig heeft en te ontvangen wat het lichaam mij geeft.

Je hebt je verleden los te laten en in het heden te leven, hier en nu. Wat het leven je ook mag ontnemen, laat het los. Als je je overgeeft en het verleden loslaat, maak je het jezelf mogelijk in het hier en nu te leven. Loslaten betekent dat je van je droom van het nu kunt genieten. Als je in een droom uit het verleden leeft, kun je niet genieten van wat er nu gebeurd, omdat je steeds wilt dat de dingen anders zijn dan ze zijn. Dan leef je maar half. Dit leidt tot zelf medelijden, verdriet en tranen.

Je bent geboren met het recht gelukkig te zijn. Je bent geboren met het recht lief te hebben, te genieten en anderen deelgenoot te maken van je liefde. Je leeft, dus pak de draad van je leven op en geniet ervan!

Verzet je er niet tegen dat het leven door je heen stroomt, want het leven is het goddelijke dat door je heen stroomt. Alleen al het feit dat jij bestaat bewijst dat God bestaat. Jouw bestaan bewijst het bestaan van leven, van energie. Je hoeft niets te bewijzen, gewoon zijn, risico durven nemen  jezelf te zijn en van het leven te genieten, dat is alles wat er toe doet.

Zeg nee als je nee wilt zeggen en ja wanneer je ja wilt zeggen. Jij hebt het recht jij te zijn. En dat kun je alleen maar zijn als je je best doet. Doe je dat niet dan ontzeg je jezelf het recht jij te zijn. Dat is een zaadje dat je werkelijk mag gaan voeden in je geest. Kennis en concepten zijn daarbij niet nodig. Je hebt de aanvaarding van anderen niet nodig. Je drukt je eigen goddelijkheid uit door te leven en door jezelf en anderen lief te hebben. Het is een uitdrukking van je goddelijke te zeggen: Hallo, ik hou van jou!

De eerste drie inzichten zullen allen dan werken wanneer je altijd je best doen. Verwacht niet dat je altijd in staat zult zijn onberispelijk in je woorden te zijn. Je vaste gewoontes zijn zo ingeslepen dat het niet altijd zou lukken. Maar je kunt je uiterste best doen om onberispelijk in je woorden te worden.  Verwacht evenmin dat je nooit meer iets persoonlijk zult opvatten – maar doe je best ervoor. En verwacht ten slotte ook niet dat je nooit meer van een veronderstelling zult uitgang. Maar je kunt in ieder geval proberen, je best te doen, dat steeds minder te doen. Door je best te doen zullen de foute gewoontes je woorden te misbruiken, de dingen persoonlijk op te vatten en van veronderstellingen uit te gaan geleidelijk aan zwakker worden en zich minder vaak manifesteren. Je hoeft jezelf niet te oordelen, schuldig te voelen en te straffen als het je niet lukt altijd in overeenstemming met deze inzichten te leven. Maar als je echt je best doet, zul je je ook goed voelen als het weer eens niet is gelukt.

Oefenen baart kunst. Alles wat je geleerd hebt heb je geleerd door herhaling, spreken, schrijven, lopen en auto rijden. Oefening maakt alle verschil. Het is een kwestie van tijd om te vinden wat je zoekt. Sta voor wie je bent en wees mens! Betoon respect jegens wie je bent. Respecteer je lichaam, geniet ervan, hou ervan, voed, reinig en heel je lichaam. Doe oefeningen, wandel, doe de dingen die maken dat je lichaam zich goed voelt. Dat is een ritueel voor je lichaam, een communie tussen jou en het goddelijke. Door je lichaam, elk deel ervan, liefde te geven, plant je zaden van liefde in je geest. En als die tot wasdom komen, zul je je lichaam immens lief hebben en respecteren. Dus doe je best 😊

Wat jou kan ondersteunen om de inzichten te leven?

Affirmaties:

 • Ik ben positief en denk positief
 • Ik ben dat wat ik denk dat ik ben
 • Ik ben, dat ben ik
 • Ik geloof in mijzelf
 • Ik ben alles, alles is 1
 • Ik ben liefde, ik ben licht

 Diffuser mixen:

 • Ik geef me over in liefde: 3 dr. Bergamot, 2 dr. Siberian fir, 2 dr. Wintergreen
 • Ik volg mijn innerlijke stem: 1 dr. Patchouli, 2 dr. Lavender, 3 dr. Sandelwood
 • Ik voel de zon in mij: 3 dr. Wild Orange, 2 dr. Citrus Bliss en 1 dr. Spearmint.
 • Ik volg de stroom van liefde in mij: 2 dr. Vanille, 4 dr. Wild Orange en 3 dr. Lavender

De vrijheid waarnaar we zoeken is de vrijheid onszelf te kunnen zijn, ons te kunnen uiten. Hiervoor zul je met jezelf bezig moeten zijn, je het jezelf naar de zin moeten maken. Niet leven voor de ander, maar voor jezelf. Jezelf accepteren, waarderen en respecteren. Doe jezelf een plezier!

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!