De vier inzichten: het eerste inzicht

De vier inzichten van Don Miquel Ruiz. Ken jij ze al?

 • Wees onberispelijk in je woorden
  • Gebruik positieve taal
 • Vat niets persoonlijk op
  • Een mening is een mening
 • Ga niet uit van veronderstellingen
  • Vraag in plaats van veronderstellen
 • Doe altijd je best.
  • Blijf oefenen en geef jezelf 100%

Het eerste inzicht:

Weesonberispelijk in je woorden – gebruik positieve taal.

Je kan dit ook anders omschrijven als zeg alleen wat je werkelijk meent; spreek geen leugens of let op je taal(gebruik). Hoe vaak gebeurt het niet dat we roddelen over iemand. Jouw mening is echter enkel jouw zienswijze. Deze komt overeen met jouw overtuigingen, jouw denken, jouw eigen kijk op deze wereld.

Als je onberispelijk bent, dan betekent dit dat je vrij bent van negativiteit. Positief gebruik van taal levert je veel positieve ervaringen op. Denk bijvoorbeeld eens hoe jij jouw kind aanspreekt of hoe je jouw medewerkers bejegent. Wees integer. Gebruik positieve taal.

Woorden hebben heel veel impact. Onderschat nooit de kracht van woorden.

Ken jij het verhaal over het papiertje en het pesten? Ik doe hem met mijn studenten ook in de klas. Ik pak dan een vel papier. En ik vraag dan wat ze wel eens tegen elkaar zeggen. Bij ieder woord,  kreukel het papier. Een ander zegt wat anders, weer een kreukel. En zo ga ik door tot het een propje is. Daarna zeg ik: Oké. dit waren de zware woorden, oordelen of pesterijen. Ik ga nu het papier weer gladstrijken. Dit lukt mij dan niet. En ik geef dan aan, dat het ook zo met pesten gaat. Dat je wel weer er over heen komt, maar dat de kreukels in jou zichtbaar blijven.

In mijn opleiding Coach je kracht geef ik ook de video van dr. Emoto aandacht. Hij laat met zijn waterexperimenten zien, dat woorden heel veel invloed hebben op de structuur van het water. Water dat blootgesteld wordt aan positieve woorden als liefde, dankbaarheid, vreugde, vrijheid vormen prachtige kristallen bij het invriezen. Wordt water blootgesteld aan woorden als ruzie, conflict, oorlog dan krijg je gebroken kristallen. (in mijn blog deel ik de link hiernaar)

En zo gaat dat dus ook met de woorden die wij zeggen. Praat jij negatief over jezelf of de ander, dan heeft dit een negatief effect op ons. Onberispelijk zijn in je woorden houdt dus in dat je geen dingen zegt die tegen jezelf zijn gericht. Als ik je tegenkom en je stom noem, lijkt het alsof mijn woorden tegen jou zijn gericht. Maar in feite keren ze zich tegen mijzelf, want jij zult mij gaan haten, en jouw haat komt mij niet ten geode.

Daarom zijn mijn woorden tegen mijzelf gericht, wanneer ik in kwaadheid met mijn woorden emotioneel gif naar jou zend. Als ik mijzelf liefheb, zal ik in mijn contact met jou uiting geven aan die liefde. Dan ben ik dus onberispelijk, vrij van fouten in mijn woorden, want mijn wijze van spreken en doen, zal een soortgelijke reactie bij jou oproepen. Als ik jou liefheb, zul jij  mij liefhebben. Als i jou beledig, zul je mij beledigen. Als ik jou dankbaar ben, zul je mij dankbaar zijn….Als ik het woord gebruikt om jou te verdoemen, zul je dat op jouw beurt mij aan doen.

Onberispelijk zijn in je woorden betekent dat je je energie correct gebruikt. Het betekent je energie benutten in de richting van waarheid en liefde voor jezelf. Als je met jezelf afspreekt met die intentie onberispelijk in je woorden te zijn, zal de waarheid zich in en door jou manifesteren en al het emotionele gif in jou opruimen.

De volgende 3 inzichten vloeien voort uit het eerste inzicht. Zie de volgende 3 blogs.

Wat jou kan ondersteunen om de inzichten te leven?

Affirmaties:

 • Ik ben positief en denk positief
 • Ik ben dat wat ik denk dat ik ben
 • Ik ben, dat ben ik
 • Ik geloof in mijzelf
 • Ik ben alles, alles is 1
 • Ik ben liefde, ik ben licht

 Diffuser mixen:

 • Ik geef me over in liefde: 3 dr. Bergamot, 2 dr. Siberian fir, 2 dr. Wintergreen,
 • Ik volg mijn innerlijke stem: 1 dr. Patchouli, 2 dr. Lavener, 3 dr. Sandelwood
 • Ik voel de zon in mij: 3 dr. Wild Orange, 2 dr. Citrus Bliss en 1 dr. Spearmint.
 • Ik volg de stroom van liefde in mij: 2 dr. Vanille, 4 dr. Wild Orange en 3 dr. Lavender.

Tot in het volgende blog, dat gaat over het tweede inzicht: Vat niets persoonlijk op, een mening is maar een mening.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!