Drive

Wat is je drive, je vuurtje…

Stel je zelf eens de vraag wat jouw drive is, wat jou beweegt om de dingen die je doet te doen en wat jou beweegt om het op een bepaalde manier te doen. Wat kom vanuit je essentie, vanuit je hart? Met deze vragen kom je terecht bij je waarden, je motivatie en je levenshouding.

Wanneer je weet waarom je dingen doet is het gemakkelijker vol te houden en te verbeteren. Het maakt je ook onafhankelijker van dat wat anderen er van vinden en het geeft je richting. Vind je veel geld belangrijk of vind je het fijn om leiding te nemen en te sturen? Misschien wil je wel een bijdrage leveren aan een betere wereld. Wellicht is jouw drive jezelf ontwikkelen of vind je contacten en vriendschap belangrijk. Je kunt je ook laten leiden door je creativiteit om iets te maken of te ontwikkelen. Of vind je onafhankelijkheid en vrijheid dusdanig belangrijk dat dat je drive is of juist zekerheid en structuur in je leven.

Ik coach vaak mensen die op zoek zijn naar hun drive, waarom ze dingen doen die ze doen en start dan vaak met het levenswiel. Hierbij heb je 7 a 8 dingen die belangrijk zijn in je leven en elke van deze rock heeft een aantal belangrijke waarden (je drives).

En als je bijv. de drive vrijheid hebt, wil je af van beperking en alles wat je vrijheid zou kunnen beperken. Zo’n waarde wiel geeft veel inzicht in je leven. Je stelt je dan steeds de vraag: Wat is er belangrijker voor mij als ik zou moeten kiezen… Stel dat het een er wel is en het ander niet of andersom. Wat is er dan belangrijker, wat mag niet ontbreken? Dit waardewiel zit ook in mijn eerste blok van mijn opleiding Coach je kracht… Want als jij weet wat je drive is, kun je kiezen vanuit deze drive en snap je ook waarom je de dingen doet hoe je ze doet. Dit brengt zo mooi inzicht.

Naast de waarden heb je ook de drijfveren angst en liefde. Alles wat je doet komt door twee sturende drijfveren: angst en liefde. We willen het liefst af van angst en toe naar liefde. Maar wat als ze er allebei mogen zijn? Wat als je dit in balans kunt brengen? Met je angst probeer je een negatieve consequentie te voorkomen. Je angst beschermt je en helpt je om in leven te blijven. Je andere drijfveer is liefde. Je liefde verlangt naar een positief gevolg. Ze laat je groeien en creëren.

Ik ben beelddenker, dus ik benoem altijd in mijn lessen en coaching de twee tafels. De tafel van angst en de tafel van liefde. Als je aan de tafel van angst gaat zitten, houdt die je in leven, maar ga je aan de tafel van liefde zitten, bepaal je zelf hoe je leven eruitziet. Het is belangrijk dat je balans houdt en dat je de angst mee neemt aan de tafel van liefde en de liefde meeneemt aan de tafel van angst.

Lees verder in mijn blog over angst en liefde en vindt hier een leuke opdracht om je drive te ontdekken.

Dus vraag jezelf af:

Wat maakt dat ik mij aan afspraken hou:

 • Is dit omdat ik dit belangrijk vindt (liefde)
 • Is dit omdat ik niet afgewezen wil worden (angst).

Kies je voor werk of opleiding die:

 • Waar je blij van wordt (liefde)
 • Of omdat je graag financiële zekerheid wilt in je leven (angst)

Kies je voor voeding / beweging die je:

 • Gezond voor je is (liefde)
 • Of om niet te dik te worden (angst)

Naast die balans tussen angst en liefde. is balans in je dagelijks leven ook belangrijk. Essentieel zelfs. Een goede balans tussen werk en plezier, tussen spanning en ontspanning. Maar dit is nog niet zo eenvoudig. Je moet hiervoor gezonde grenzen stellen. Hoe doe je dit dan?

Probeer het eens een week van te voren te bepalen welke dagen of dagdelen je werkt, studeert en wanneer je tijd voor jezelf neemt. Plan dit ook in, in je agenda. Want het begint bij gunnen en een drive van binnenuit. Maak tijd voor je zelf, je hobby’s, je vrienden, familie en je gezin. Richt je niet alleen op dingen doen, maar ook op simpel weg zijn.

Eigenlijk is dat helemaal niet zo simpel. Volgens ons hoofd of ons gevoel hebben we altijd wel wat beters te doen dan stilzitten of willen we helemaal niets doen. We zijn vaak geneigd om mee te gaan met alle willekeurige gedachten en gevoelens die in ons opkomen. Maar dit moet je echt trainen om stil te zetten. In mijn mindfulness trainingen leer ik dit de deelnemers en zij ervaren ook, dat je dit kunt trainen. Maar je moet het wel willen.

Spreek dus met je zelf af om dagelijks, of een aantal keren per week yoga te doen, te mediteren, mindfulness te zijn en even stil te staan. Al is het 1 yoga houding per dag of een meditatie of ademhalingsoefening van 5 min. per dag. Die paar minuten zullen je helpen gedurende de rest van de dag relaxter te zijn en meer in het NU te leven.

En als jij in het NU bent, kun je in je zijnsbewustzijn zijn. Dan ben jij bewust hier en nu met jezelf. En dat is zo belangrijk. Jouw ik ben aanwezigheid, hier en nu.. Niet in gisteren, niet in morgen, maar juist in vandaag!

Bijna elke dag doe je ongeveer het zelfde. Je staat op, poets je tanden, gaat douchen, je doet je haren, je neemt een ontbijt en gaat naar je werk of naar een afspraak. En daar doe je ook de dingen op de automatische piloot.

Maar stel je eens de vragen terwijl je de dingen doet die je doet:

 • Wat is mijn werk eigenlijk?
 • Wie zijn mijn collega’s?
 • Wie zit er in mijn yogagroep? Wie is er vandaag?
 • Hoe zit ik in mijn vel?
 • Is het gezellig of wat voel ik hier voor energie?
 • Waar liggen de dromen en de passies van degene die nu bij mij is?
 • Wat kom ik hier brengen?
 • Wat wil ik hier halen?

Zomaar een paar vragen om je, waar ik het vorige week over had, je ik ben aanwezigheid te brengen. In het hier en nu, bewust van jouw zelf. Zomaar een paar vragen om je drive te ontdekken. Waarom jij de dingen doet die je doet. En of je dit eigenlijk wel wil. Waar je goed in bent, wat je leuk vindt en wanneer jij in je element bent. Wat jou energie geeft. En als je daar een antwoord op kunt geven, weet je ook welke keuzes je kunt maken. En wat jou helpt om je als persoon in bloei kunt komen.

De yogaklas, je collega’s, je gezin. Allemaal een groep met mensen, die hun eigen drive hebben. Maar vaak weet je niet van elkaar wat de ander drijft. Het is niet alleen inspirerend om van elkaar te horen welke drive er is, het kan je ook helpen om je eigen drive steeds beter te leren ontdekken. Dus jouw drive, is jouw verhaal en dat maakt jou Uniek. Jij bent Uniek.

Schrijf deze week eens op of teken het, of maak een mood board, wat jou drive is:  waar wordt jij blij van, wat motiveert  je en geeft je energie. Dit kan van alles zijn, maar het hoort bij jou. Verzamel afbeeldingen, teksten, woorden, vormen, kleuren, die jouw drijfveren symboliseren. Gebruik hiervoor internet, pinterest, tijdschriften, kranten, etc. Leef je uit. Dit is wie je bent….

En nu mag je geloven dat jij je dromen waar kunt maken. Dat overvloed ook voor jou is bestemd en dat jij je verlangen mag leven. Durf ik mijn dromen te volgen vol inspiratie en passie en vreugde? En geloof ik dat ik deze waar kan maken?

Ik geloof in afwijkend, Ik geloof in bijzonder
Ik geloof in de kont en ik geloof in de krib
Ik geloof in het raadsel, ik geloof in het wonder
En ik geloof in compassie, ik geloof in begrip.
In met het risico dat ik voor gek wordt versleten
Geloof ik dat alles ooit mooi wordt en goed
Met de moed van de wanhoop en tegen beter weten in
Blijf ik geloven, omdat dat wel moet
Want als ik er niet in geloof, Wie dan wel?
Ik geloof dat ik mag dromen, en dat ze groot mogen zijn
Ik geloof dat ik de drive heb om daar te komen, het voelt nu al zo fijn
Ik geloof dat ik het kan bereiken, wat ik ook maar wil
Ik geloof, ik voel, ik besta en ik sta hierbij stil.

Wat is jouw droom en jouw verlangen. In december of in januari maak ik vaak een moodboard. Soms digitaal op pinterest, soms lekker fysiek op een groot blad en dan knip en plak ik alles wat mijn droom uitbeeld. Dit hang ik dan op of ik print het uit. Ik maak mijn droom visueel. Dat is dan mijn drive van het jaar.

Maak deze week een moodboard over je dromen, over je verlangens. Jij mag je dromen en je drive na jagen. Jij mag je beste versie worden in jou beste leven. Jouw design leven! Dus schrijf deze week eens op of teken het, of maak een mood board, wat jou verlangen, droom is:  waar wordt jij blij van, wat motiveert  je en geeft je energie. Dit kan van alles zijn, maar het hoort bij jou. Verzamel afbeeldingen, teksten, woorden, vormen, kleuren, die jouw dromen symboliseren. Gebruik hiervoor internet, pinterest, tijdschriften, kranten, etc. Leef je uit. Dit is waar je naar toe wilt!

Ik wens je een mooi vuurtje toe van binnen uit. Laat je leiden door wat jou blij maakt, wat licht voelt… en dan… ineens… ben jij daar waar jij wilt zijn!”

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!