Innerlijke Wijdsheid – Ruimte

Wat is wijdsheid? Wat is ruimte?

Voor mij is ruimte vrijheid. Hoe creëer je dit dan? Door vooral te voelen wat licht voelt en dit te gaan doen. Alles wat zwaar is kost energie. En je ontkomt niet aan zware dingen, maar je hebt wel een

keuze om meer lichte dingen te kiezen. Om voor de dingen te gaan waar je hart van gaat zingen. En voor de 1 is dit echt gemakkelijker dan voor de ander. En het licht er ook aan wat jij aan beperkende overtuigingen in je hebt. En die hebben we allemaal. Maar hoe bewuster we worden, hoe meer je in de gaten hebt, welke patronen en overtuigingen jou niet helpen en welke wel. Dit is een ontdekkingstocht een reis, een route…. En dat was het voor mij ook.

Voor degene die mij kennen, weten dat ik een mooie weg heb afgelegd. Ik zeg mooi, omdat ik dankbaar ben. Dankzij dat ben ik nu wie ik ben. En hij was echt niet gemakkelijk. Hij was soms zwaar. En soms zag ik het echt niet zitten… En ook ik liep vast… meerdere keren in mijn leven. Maar door andere keuzes, hulp in te schakelen, zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven, heb ik het kunnen veranderen. Nu leef ik echt het mooiste leven, in ieder geval voor mij, met de mooiste versie van mezelf. En ben ik er al? Nee!!! Je bent namelijk altijd! onderweg. Het is nooit af. EN wouw dat maakt het leven juist zo leuk.

Want mag jij voelen, zowel je schaduwkanten als je mooie kanten? Mag jij voelen, zowel je angst als je liefde? Mag jij voelen, zowel het donker en het licht?

Als jij jezelf dit toestaat, kun je de dualiteiten van het leven omarmen. Want zonder het een kan het ander niet bestaan. En dat is het lemniscaat wat we allemaal mogen lopen en voelen.

Makkelijk? Nee! Mogelijk? Ja! Alles valt en staat bij keuzes. En jij bepaalt! Wat is jouw wijdsheid?

Bomen beschikken over de flexibiliteit. Ze laten hun takken meebewegen met de wind. Bomen kunnen ook goed loslaten. Wanneer het herfst wordt laten ze hun bladeren los. Vol vertrouwen dat er in de lente weer nieuwe blaadjes voor in de plaats komen. De natuur verstilt in de winter zodat het in de zomer in vol ornaat kan leven. Hoe ga jij mee met de natuur? Met de maan? Met donker en licht? Met de veranderingen in het leven. Kun jij deze veranderingen bekijken en mee gaan met wat er nodig is? Als je dat kunt, dan kun je zijn in je innerlijke wijdsheid. Tril mee met de natuur, met de dag, met dat wat het je brengt. En het zal je verbazen hoeveel ruimte jij in jezelf bezit om hier in mee te gaan.

Durf jij te voelen?

Voel. Wil voelen. Het is dat je wilt voelen. De schaduw en ook het licht. Anders, als je dit niet wilt? Hoe kun je dan de zon voelen, de warmte op je gezicht? Het 1 kan niet zonder het ander. Door te durven voelen mag en kan alles er zijn. Dan pas kan er ook balans zijn in jou.

Want innerlijke rust vind je niet buiten je zelf, maar in jezelf.

Innerlijke rust is het gevoel van kalmte in jezelf: Je hebt vrede met wie je bent en wat je doet. Het leven is wat het is en brengt je datgene wat je aan kunt en wat je kennelijk nodig hebt om te groeien.

Ze noemen het ook wel lekker in je vel zittenrust uitstralen, in je licht staan of vanuit je kern leven. Je ziet direct wie het heeft en wie niet.  Je kunt dit voelen.

Innerlijke rust vindt je dus door jezelf toe te staan om te voelen en alles er te laten zijn. Dus ook jij kunt die innerlijke rust vinden. Het is niet eventjes te downloaden, maar als je het genoeg wilt zul je het vinden. Het is niet dat het dus zomaar op je pad komt, het is iets waar je actief aan moet werken. Dus wil voelen!!!! Dan ontstaat er ruimte… en wijdsheid omdat er balans ontstaat in jou.

Dus hoe belangrijk is dit voor je?

Als het belangrijk genoeg is, zul je dingen op zij kunnen zetten om te gaan ontspannen, sporten, mediteren, creatief bezig zijn, of wat jou dan ook maar die rust brengt. Inmiddels weet ik hoe innerlijke rust voelt en is dit ook een belangrijk item in mijn levenwiel. Want zonder innerlijke rust heeft bijna niets zin! Zonder innerlijke ruimte, kan niets er zijn zoals het zich wil aandienen. Zelf heb ik het pas gevonden toen ik eind dertig was en mijn missie, mijn passie ging leven. Toen pas besefte ik: “Dit is war ik eigenlijk altijd naar op zoek ben geweest.”

Innerlijke rust en ruimte begint dus in jezelf. Bij jezelf. Met jezelf. Maak een keuze, dit zo graag te willen. Dan ontstaat er ruimte. Ruimte voor wat je echt wilt in het leven en wie je echt wilt zijn.

Hierbij nog mijn 7 belangrijke tips voor meer innerlijke rust en ruimte.

1. Accepteer jezelf

Meer rust in je leven begint dus bij innerlijke rust. De kern van innerlijke rust is zelfacceptatie. Waarom? Omdat het grootste gevecht in ons leven het gevecht is tegen onszelf. Wij vinden dat we perfect moeten zijn en ons maximaal moeten inspannen. Helaas werkt het leven niet zo. Dus is er een groot verschil tussen ons ideaalbeeld en hoe we werkelijk zijn. Die strijd creëert onrust.

Want zeg nu zelf: Hoe kun je rustig zijn als je tegen jezelf vecht? Dat lukt je niet! Sommige mensen denken dat de oplossing ligt in nog harder je best doen. Gewoon jezelf opnieuw programmeren, de turbo inschakelen en zie hier: Je wordt een ander mens – probleem opgelost! Maar dat is slechts van korte duur.

Uiteindelijk is er maar één oplossing – heb vrede met wie je bent. Zonder zelfacceptatie geen innerlijke rust. Dus accepteer jezelf met al je plussen en je minnen. Die hebben we namelijk allemaal!

2. Laat je verleden los

Veel onrust wordt veroorzaakt door twee gedachten over het verleden: “Dat had nooit mogen gebeuren” en “Ik had dat anders moeten doen.” Als je jezelf gek wilt maken, ga hier dan maar uitgebreid over piekeren. Maar wil je innerlijke rust? Besef je dan dat piekeren je niets geeft. Het is gebeurd. Je hebt het zo gedaan. Zo is het en niet anders.

Je krijgt geen innerlijke rust door de werkelijkheid te ontkennen. Je krijgt juist innerlijke rust in je leven door acceptatie van de werkelijkheid. Zelf was ik heel goed in het piekeren over het verleden. Maar nu is dat gelukkig beter. Zodra ik ermee begin, denk ik onmiddellijk: “Dat is gebeurt en kan ik niet meer veranderen.” Dan zeg ik tegen mezelf: ”STOP!” Dan stoppen alle verhalen over hoe dingen hadden moeten zijn en daarmee stopt ook de stress.

Want de meeste stress komt van de verhalen die we onszelf vertellen… Je bent niet ondanks je verleden wie je bent, maar DANKZIJ!!! Het verleden heeft je echt niet meer nodig!

3. Stel je toekomst uit

De toekomst is onzeker: “Wat zal er gebeuren? Hoe zou ik daarop reageren? Stel dat dit me overkomt? Hoe ga ik daar mee om?” Hoe kun je rustig blijven als je iets probeert je controleren dat nog helemaal niet is gebeurd? Hoe kun je nu streven naar iets, dat je niet zeker weet? Alsof je een aap een dansje wilt laten doen door er heel hard aan te denken. Dat lukt je gewoon niet… Vermoeiend nietwaar? Denken aan de toekomst maakt altijd onrustig, want het is net zo ongrijpbaar als de gemiddelde aap. Mijn suggestie: stel de toekomst uit totdat deze daadwerkelijk gebeurt. Dus leef in het NU. Niet in het verleden, niet in de toekomst, maar in het NU!

4. Relativeer je gedachten

Hoe serieuzer je al je gedachten neemt, hoe meer onrust ervaart. We denken meer dan 50.000 gedachten op een dag. Hiervan is meer dan de helft negatief, kritisch en zorgelijk. We fantaseren erop los en denken vervolgens dat het de waarheid is.

Als je klakkeloos alles gelooft wat je denkt, ben je verloren. Pas als je je gedachten onderzoekt – kloppen ze eigenlijk wel? – vind je weer de weg terug. Hoe beter je leert fantasie van werkelijkheid te onderscheiden, hoe meer je innerlijke rust ervaart. Dus geloof niet alles wat je denkt…. Gedachten zijn slechts meningen….

5. Volg je eigen weg

Niets creëert meer weerstand dan dingen doen die niet bij je passen.

Je hebt in essentie twee keuzes:

  1.  je doet wat je wilt –
  2. of je doet het niet.
  1. Of je doet wat je zelf wilt –
  2. of je doet wat je anderen willen. 

Meer innerlijke rust in je leven ligt altijd in het verlengde van je eigen weg. Alleen je eigen visie, je eigen manier, je eigen keuzes geeft je die rust die je hard zoekt. En als je dan beseft, dat je doet wat bij je past, is dat zo waardevol!  Het is niet te koop, noch kan iemand het je ooit geven. Het is de beslissing te doen waar jij je goed bij voelt.

Elke andere keuze geeft je innerlijke weerstand. Dan ga je excuses bedenken om het maar niet te hoeven doen. Dus luister naar je gevoel. Als je gevoel zegt: “Ik wil eigenlijk iets anders”, dan is dat precies wat je moet doen! Pas dan luister je naar je gevoel en pas dan krijg je rust…

6. Maak ruimte in je leven

Het is moeilijk om ruimte in je hoofd te hebben als de rest van je leven overvol zit. Als je leven een ratrace is en je rent van afspraak naar afspraak. En als je huis of je kasten één grote puinhoop zijn. Of als je ambitie groter is dan je dagelijkse takenlijst…. Dan is er geen ruimte voor rust en vrede.

Maak ruimte in je leven op al deze gebieden en je krijgt automatisch meer rust in je hoofd. Alles willen doen is een scenario voor frustratie. Iedereen willen pleasen, overal bij zijn en het gezicht laten zien en altijd bereikbaar zijn. Dat gaat je geen rust brengen. Zeg vaker nee tegen dingen die onrust veroorzaken. Je kunt later altijd nog ja zeggen, maar andersom meestal niet! Dus: Laat me er even over nadenken is een beter antwoord dan gelijk Ja te zeggen.

Daarbij kun je je afvragen:

  • Heb ik er energie voor?
  • Wil ik het ook echt?
  • En kan ik het ook echt? 

3 x een ja is een JA. 1 x een Nee is een Nee.

Beter een paar dingen goed doen dan alles half. Van time management krijg je geen rust, van je grenzen aangeven juist wel. Een nee voor de ander is een ja voor zelfliefde.

7. Heb voorkeuren maar geen eisen.

Lees eens de volgende twee wensen.

  • De eerste is: “Ik wil een fijne relatie waar ik me goed bij voel.”
  • De tweede is: “Ik wil een relatie met een man tussen de 45-55 jaar, met een mooie bos haar. Hij moet goed kunnen koken en voor mij zorgen. Hij moet sportief zijn, gezellig spelletjes willen doen en min. 1.90 m zijn en max. 95 kilo wegen. Oh en hij moet ook in de buurt wonen en geen kinderen hebben.”

Wat denk je dat eerder naar je toe komt? Iets eisen is ook weer een recept voor frustratie, want het leven geeft ons soms niet wat we willen. Meer rust in je leven krijgt je door minder te vechten tegen het leven…

Soms geeft het leven ons wat we nodig hebben, soms wat we niet willen, soms waar we nog nooit aan gedacht hebben. Dus vertrouw op dat wat moet zijn, op je pad zal komen. Maar hoe meer jij de vorm vast zet, hoe minder hetgeen dat juist is zonder die vorm naar je toe kan stromen.

Het leven geeft ons zelden wat we eisen… Dus laat het streven los! Verlaag je verwachtingen en wees dankbaar voor alles wat er op je pad komt. Van elke situatie kun je iets leren. Hoe minder je eist hoe dingen zouden moeten zijn, hoe meer accepteert hoe ze werkelijk zijn.

En daarbij creëert dankbaarheid meer dankbaarheid. Dat verhoogt je frequentie en de wet van aantrekking gaat inwerking.

Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan mijn Mindfulness training. Dit kan volledig onlive, onlive in combinatie met live en het kan in een groep. Wat voor jou passend is. De training is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo. Je leert te accepteren dat wat er is EN met name dus jezelf. En je krijgt mijn persoonlijke aandacht erbij cadeau. Wat is jouw innerlijke rust waard?

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug zodat er ruimte ontstaat voor wie jij wil zijn in het leven wat jij wilt leven.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!