Het dagelijks leven neemt nogal eens een loopje met ons. We staan niet altijd stil bij onze grootste talenten en kwaliteiten. Toch is het belangrijk om de waan van de dag even op pauze te zetten als je erachter wil komen waar jouw kracht ligt. Vaak ligt deze namelijk nét onder de oppervlakte verscholen en sta je er helemaal niet zo bij stil. Maar als jij een baan wilt die bij jou past, waarbij je écht werkgeluk ervaart, dan wordt het tijd om een kijkje te nemen in jezelf. En ja, zodra je ontdekt wat je kracht is, zul je ook jouw kwetsbaarheid ontdekken. En dat is best eng. Maar het zorgt er ook voor dat je jezelf zowel privé als professioneel gaat onderscheiden en je talenten echt kunt gaan benutten. In dit blog geef ik je 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt:
1. Stop met praktisch denken
Ja, je hebt een baan nodig. Ja, je moet net als ieder ander de rekeningen betalen. Maar met deze praktische denkwijze kom je niet uit bij jouw droombaan. Je pakt namelijk alles aan wat voorhanden is, zonder erbij stil te staan of je wel voldoening gaat halen uit je dagelijkse werk. Laat je rationele verstand dus even voor wat het is en daal af naar je gevoel.
De wondervraag: Wat als álles mogelijk zou zijn? Echt alles? Wat zou je dan willen doen? Waar krijg je een kriebel van in je buik? Dit is het eerste begin van onderzoeken waar jouw kracht ligt. De praktische invulling hiervan komt later wel.
2. Zoek jouw flow
In principe kun je alles wat je doet onderscheiden in twee categorieën: energiegevers of energienemers. Ga deze week eens na van welke bezigheden je energie krijgt en wanneer je energie verliest. Kijk hierbij zowel naar taken op je werk als in je privéleven. Energiegevers herken je vaak aan een gevoel van ‘flow’ wat je ervan krijgt. Je vergeet de tijd, bent compleet gefocust en in het moment. Dit kan zijn als je creatief bezig bent. Of wanneer je met je kinderen speelt, of de hond uitlaat. Het maakt niet uit wát het is. Flow geeft je een duidelijke hint in de goede richting.
3. Herken je kracht
Soms vinden we de dingen die we doen zo normaal, dat we ze niet eens herkennen als kracht of talent. Jij draait bijvoorbeeld je hand niet om voor het organiseren van een etentje voor vrienden. Of je verzorgt zonder enig gevoel van verlegenheid die presentatie op je werk.
Jíj vindt deze dingen misschien heel normaal. Dat wil niet zeggen dat ze ook normaal zijn! Bestempel dat wat je doet niet zomaar als vanzelfsprekend, maar durf je kracht erin te herkennen.
4. Vraag vrienden, familie en collega’s
We hebben nogal eens een blind spot als het gaat om het ontdekken van onze krachten. Het kan best zijn dat je écht geen idee hebt waar je goed in bent. Leg dan de vraag ‘wat is mijn kracht?’ eens bij een ander neer. Vraag je ouders, vrienden of collega’s eens hoe zij jou zien. Waar vinden zij jou goed in? Wat zijn volgens hen jouw belangrijkste eigenschappen? De antwoorden zullen je misschien verbazen: zo had je het zelf nog niet bekeken!
5. Wat je aandacht geeft, groeit
Wat zijn we als mens toch streng voor onszelf! Altijd maar dat stemmetje in je hoofd dat je vertelt wat je allemaal níet kunt. Nachtenlang herkauwen we alles wat we in onze ogen fout is gegaan en de momenten dat we gefaald hebben. Gaat deze manier van denken je helpen? Nee, natuurlijk niet. Het is een ongeschreven wet dat wat je aandacht geeft, groeit. Alleen maar focussen op je verbeterpunten helpt je daarbij dus niet. Besteed je aandacht en tijd liever aan het laten groeien van je talenten! Ga uitblinken in datgene waar je niet alleen goed in bent, maar waar je ook ontzettend veel lol aan beleeft.