Met de wijsheid in gesprek

Het is een bijzondere ervaring om echt gehoord te worden. Wanneer iemand tegenover ons zit die helemaal aanwezig is, dan bevinden we ons samen in een helder en open besef. Degene die luistert is onbezet, niet met zichzelf bezig en ook niet bezig met het bedenken van een antwoord. Hij luistert met zijn hele lichaam vanuit een leeg luisterveld, een meditatieve basishouding. Het luisteren zelf draagt een grote kracht in zich en blijkt therapeutische gezien het allerbelangrijkste te zijn. Op dat vlak doet namelijk een derde persoon mee in het gesprek. Het alwetende stille krachtveld rondom de twee personen. Stiltes kunnen vallen en een eenvoudig antwoord kan middenin de roos zijn.

Helaas ziet de dagelijkse werkelijkheid er anders uit. Meestal zijn we als luisteraars zo vol woorden, zo gedreven door bepaalde opgewondenheid, koortsachtig nadenkend over het te geven antwoord, gretig om onze mening op te dringen, dat het alwetende krachtveld niet aan bod kan komen. De derde luisteraar, de stilte is er in verdwenen. Het gesprek krijgt een alle daagse wending, bestaat voor een groot deel uit clichés en heeft nauwelijks of geen geestkracht.

Laten we ons echter realiseren dat het stilte omringende krachtveld ons altijd bijstaat. Ook als we alleen zijn, zonder concrete luisteraar als mens. Ook als we een probleem hebben of in nood zijn. Ook als we moed nodig hebben om stappen te zetten.

Hoe verbinden we ons dan met het stille wijze krachtveld?

Door in meditatie te gaan en ons probleem duidelijk en helder te formuleren en voor te leggen. Vervolgens gaan we de stilte in, zijn we slechts een lege ontvankelijke ruimte en focussen we ons niet langer op ons probleem of op een mogelijk antwoord. We vergeten alle. We laten alles vrij, opdat het creatieve denkveld zijn werk kan doen> het creatieve denkveld kent ons, voelt os, is verbonden met ons. Zit en vergeet….

Dan heel onverwacht, is daar een simpel antwoord. Volkomen anders dan we hadden verwacht. Dit is de mooiste weg om met de wijsheid in gesprek te zijn. En bij jouw moed te komen.

Wat is moed? Is moed voelbaar? Is moed denkbaar? Is moed aanwezig in mij? Moed is een kracht, een denkwijze, een duwtje in je rug.

Moed verandert angst in vastberadenheid

Moed betekent het leven totaal omarmen, zonder aarzeling.

Moed betekent doen wat er gedaan moet worden, zelfs wanneer dit moeilijk of vol risico zit.

Moed ondersteunt je om toch de volgende stap te zetten, wanneer je in de verleiding komt om op te geven.

Moed stelt je in staat tegenstand vol vertrouwen tegemoet te zien.

Moed opent je voor nieuwe mogelijkheden en geeft je de kracht om offers te brengen voor waar je van houdt.

Soms heb je moed nodig om je te herstellen na een fout, het weer goed te maken en het weer te proberen. Moed geeft kracht.

Hart wees moedig. Als je niet moedig kunt zijn, ga gewoon. De glorie van de liefde is geen kleinigheid

Rumi

Maar dan hoor ik je denken? Ja maar hoe dan? Hoe kan ik nou, als ik wil opgeven, toch die stap zetten? Of hoe kan ik als ik een enorme fout heb gemaakt, dit toegeven? Of hoe kan ik nu uit mijn angst komen? Door positief te denken. Door een positieve mindset. Dit kun je doen door affirmaties. Dit  zijn krachtige en positieve gedachten die je kunnen helpen.

Om moed kracht bij te zetten kun je de volgende krachtige gedachten denken:

  • Ik reik buiten mijn gemakkelijke, kleine kring. Buiten mijn comfortzone.
  • Ik verwelkom nieuwe uitdagingen
  • Ik doe wat ik weet dat goed is, ongeacht de prijs
  • Ik sta mijn angsten niet toe mij te belemmeren
  • Ik aanvaard de uitnodiging van het leven ten volle
  • Ik treed de waarheid tegemoet met nederigheid en openheid

Ik ben dankbaar voor de gave moed. Zij staat mij toe mijn vleugels uit te slaan.

Vlieg als een Adelaar – Fly Like an Eage

Je kent vast ook zelf wel dat je iets moest doen, maar eigenlijk geen zin had of je niet durfde. Of wanneer het een stuk comfortabeler zou zijn om het niet te doen. Maar door jezelf moed in te praten, geef je jezelf net dat zetje in de rug en je doet het toch. En dat gevoel is een overwinning op jezelf, dat je toch hebt volhard.

Het vergt vaak moed om uit je comfortzone te komen, maar als we dit eenmaal doen, is de beloning groot; het geeft je een voldaan en krachtig gevoel. En er is magie. Magie van dat er zoveel mogelijk is.

Moed helpt je uit je veilige, kleine wereldje te stappen en je volledig open te stellen voor nieuwe uitdagingen en nieuwe keuzes. Yoga kan je daarbij helpen. Het doel van Yoga is een worden met de Universele Energie. Wie hier naar streeft kan niet tegelijkertijd zich blijven identificeren met – en zich laten beheersen door – gedachten, emoties, herinneringen en dergelijke. Je leert dit beheersen en je niet meer zoveel te laten beïnvloeden.

Om 1 te worden met het groter geheel, en in het Hier en Nu te leven, zul je dus je ego los moeten laten. Het vergt veel moed en doorzettingsvermogen om hier elke dag weer opnieuw voor te kiezen en je niet te laten meeslepen door je gedachten en emoties. Wanneer alles op rolletjes loopt, is het soms ook verleidelijk om in je comfortzone te blijven hangen. Yoga helpt je om in zo’n situatie moed te gebruiken om een volgende stap te zetten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. In mijn volgende blog geef ik je een mooie oefening om jouw kracht bij te zetten. Hier alvast wat diffuser mixen. Gebruik wel een pure en eerlijke etherische olie, van bijv. doTerra.

Affirmatie:  Ik beweeg mij vrij buiten mijn comfort zone.
In de diffuser: Magic  1 Cedarwood, 1 Lavendel, 1 Junniper Berry, 1 Cypres

Affirmatie: Mijn kracht zit binnen in mij.
In de diffuser: Empowerd – Kracht  1 Ginger, 2 wild orange 1 patchouli

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!