Verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid is een mooi woord. Het is de bereidheid tot het verdragen van dingen die ergernis of onenigheid kunnen veroorzaken – Inschikkelijk en tolerant zijn. Verdragen betekent onder andere: Dulden, lijden en ondergaan. Elkaar verdragen betekent: goed kunnen samenleven, met elkaar over weg kunnen.

Mooie woorden he? Maar hoe zit het bij jou?

Ik vind het soms wel lastig om verdraagzaam te zijn in een samengesteld gezin met 5 kinderen en een hond. De hond wil mijn aandacht terwijl ik dit schrijf. Hij brengt mij voor de zoveelste keer zijn speeltje. Mijn dochter vraagt of een jurk haar goed staat en zegt daarbij dat ze nog meer wil showen. De wasmachine geeft aan dat hij klaar is. Ik hoor de droger nog op de achtergrond aan. Buiten hoor ik de vogels…. De buitenlucht roept mij. Mijn lichaam geeft aan even koffie te willen. Mijn partner doet mijn administratie en vraagt om de haverklap iets waardoor hij mij uit mijn concentratie haalt. Een van de andere kinderen vraagt hoe laat we gaan eten. Ondertussen heb ik een berg rommel om me heen verzameld en maak ik duizend keer dezelfde typefout. Mijn focus is ver te zoeken. De ergernis kriebelt in mijn buik. Dus vandaag, mijn zoveelste werkdag achter elkaar, waar ik ook in de avonden bezig was om les te geven, is zwaarder. Ik merk dat mijn verdraagzaamheid op de proef wordt gesteld… Ik merk dat het tijd is om even te mediteren, even yoga te doen om weer verdraagzaam te kunnen zijn naar mezelf en mijn omgeving.  Dus ga ik naar buiten met een heerlijke wel verdiende ijskoffie en geniet ik van de vogels, mijn hond en mijn man. Daarna mediteer ik 15 minuten…..

En ja… het heeft gewerkt. Een half uur later zit ik met een glimlach en maak ik in no time mijn les af. 

En eerlijk is eerlijk. Dit gebeurt niet alleen vandaag. Het leven stelt me vaker op de proef. En wat ben ik blij met yoga en dat ik op dit moment de les mag maken over verdraagzaamheid. De asana’s uit de yoga helpen ons om een grotere verdraagzaamheid in het lichaam en geest te ontwikkelen, zodat we stress en druk gemakkelijk kunnen verdragen. Het klopt!!! Sinds ik 10 jaar geleden met yoga begon is mijn leven echt 100% omgedraaid, makkelijker geworden en leef ik het leven wat ik wil. Daarom hou ik het ook zo makkelijk vol en ben ik Yoga nog steeds niet zat. Het brengt mij zoveel, want yoga geven is yoga krijgen. En hoe gaaf is het dat ik in september begin met mensen op te leiden. Niet perse om les te geven, maar zeker om nog verdraagzamer te worden en je eigen yoga practise te verdiepen. Iets voor jou? Heb jij al ervaren dat yoga en meditatie jouw verdraagzaamheid vergroot?

Verdraagzaamheid is een eerste levensbehoefte.

Er wordt wel gezegd dat er geen grotere deugd is dan Verdraagzaamheid. Als ik daarover nadenk, kan ik mij daar wel wat bij voorstellen. Zeker als ik het koppel aan de tijd waarin wij leven. De gemoedstoestanden lopen weer steeds meer op. De rust en verbondenheid veranderd. Een verzoek om zuinig te zijn met het elektra en water wordt door een grote groep van de hand gewezen, er wordt weer in grote groepen mensen bij elkaar geprotesteerd. Denk aan de gebeurtenissen alles omtrent de klimaatcrisis. En zeker die protesten zegt alles over verdraagzaamheid wat betreft doelgroepen, rassen, seksuele geaardheid en blijken we weer steeds verder van elkaar af te drijven. Of is het wellicht nooit weggeweest?

Ik hoop dat als er meer mensen zich bezig gaan houden met yoga er misschien ook wat meer verdraagzaamheid zou kunnen zijn. Want de asana’s en pranayama’s (je houdingen en je ademhaling) zuiveren je innerlijke wereld. Wanneer je bezig bent met de yogahoudingen wordt er ook een beroep gedaan op je verdraagzaamheid. Stress kan je dan beter verdragen doordat een grotere verdraagzaamheid ontwikkeld in lichaam en geest. “Als je je kunt aanpassen en evenwicht kunt vinden in een wereld die altijd bewegelijk en instabiel is, leer je de onophoudelijke veranderingen en verschillen te verdragen”, aldus Iyengar.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!