Zachtheid

Zachtheid maakt vrij. Maakt jou vrij, van alle emoties die je hebt. En kun jij met zachtheid jouw gevoel en emoties ontmoeten of doe je dit met hardheid. En beide zijn goed.

Wat is zachtheid precies?

Van zachtheid mag alles er zijn. Het omarmt het huidige moment als een zachte delen. Zachtheid kan troosten, vergeven en rust brengen. En het leuke van zachtheid is: niets hoeft te gebeuren en niets hoeft er te zijn. Maar het mag allemaal wel. Hoe fijn is dat?!

Zachtheid streeft niet naar verbetering, maar vindt alles goed genoeg. Het is de kracht die je kan laten voelen: alles is (al) goed. En is het nog niet goed, dan is het nog niet het eind en ben ik nog niet klaar met groeien en leren.

Zachtheid is een erg waardevolle kracht, maar ook één die zich op de achtergrond houdt en daarom snel ondergesneeuwd kan worden door extraversie, daadkracht en prestatiedrang. Bewust aandacht geven aan je zachtheid kan daarom zeker de moeite waard zijn.

Zachtheid

  • Geeft ruimte
  • Laat je uitrusten – het hoeft niet extreem
  • Zorgt voor innerlijke vrede, tevredenheid.
  • Neemt niet kwalijk

Ik was in mijn leven hard. Met name was. Het is nog wel een 1ste respons van mij. Ik heb nog steeds wel wat hardheid in de dag of in mijn reacties. En soms denk ik echt: Bah, hardheid.

Hardheid voelde als ongewenst iets. Het lukte maar niet om zacht te worden, om zacht te zijn. Dit kwam omdat ik eigenlijk het gevoel had mijn ziel altijd te moeten verdedigen en dit kon je in mijn ogen niet zacht doen! Mijn hardheid dacht: zo bereik je toch nooit wat?

Nadat ik een tijd lang met daadkracht en vurige hardheid mijn hardheid probeerde te bestrijden, wat mij uiteraard niet lukte, zei mijn coach: “Wat als je nu eens zachtheid in je dag en reacties gaat brengen? Om eens met zachtheid naar jezelf te gaan kijken. Je vind jezelf niet goed genoeg, maar is dat ook zo?“ Ze zei: “Zachtheid is een kracht waarvan alles mag, een kracht van kleine stapjes en altijd ‘goed genoeg’. Dus besefte ik, dat ik moest besluiten dat mijn hardheid er gewoon mag zijn (van mijn zachte kant 😊)

Hardheid is niet verkeerd. Het is gewoon iets anders dan zachtheid. En dat is weer de dualiteit waarin we leven. Het Lemiscaat wat we mogen lopen. Zowel het rondje zachtheid en het rondje hardheid. En wat als we deze nu gaan verbinden? Want als we allebei kennen, kunnen we hardheid gebruiken waar hardheid goed in is, en zachtheid voor waar zachtheid goed in is. Klinkt easy toch?

Wat is hardheid dan precies?

Hardheid is vuur, passie, daadkracht, ambitie. Hardheid wil iets per se wel of per se niet – nooit de middenweg. Hardheid durft standpunten in te nemen en daarvoor te vechten. Hardheid neemt kwalijk. Hardheid is hard. Vooral als je meer hardheid dan zachtheid hebt, zoals ik, kan het moeilijk zijn om de kracht van hardheid te zien. Ik zag vooral waar het mij in de weg zat: namelijk bij het mezelf vergeven en mezelf goed genoeg vinden, als ik iets fout deed of niet goed genoeg.

Maar hardheid heeft (net als zachtheid) zeker zijn voordelen

  • Het neemt ruimte en stelt grenzen.
  • Je bent assertief en dat voorkomt dat mensen over je grenzen gaan.
  • Laat je ervaren – extremen en uitersten.
  • Zorgt voor actie

Kun jij zien dat zachtheid en hardheid allebei nodig zijn? Er zijn mensen die juist te veel vanuit hun zachte kant leven, maar vaak ook zijn we te hard bezig met hardheid. Dit komt doordat onze maatschappij gefocust is op hardheid (competentie, targets, perfectie) en is dus sneller aanwezig dan zachtheid.

Waar komt hardheid van pas?

– Bij passiviteit of uitstelgedrag – Als je weinig voelt, als alles (te) vlak voelt, wanneer je weinig passie hebt – Bij een gebrek aan assertiviteit, als je over je heen laat lopen

Wanneer kun je misschien wat zachtheid gebruiken?

– Als niets goed genoeg lijkt te zijn – Als je streng bent voor jezelf of anderen
– Als je veel wrok hebt naar jezelf of anderen – Als je zoveel ruimte inneemt dat er weinig voor anderen overblijft

Jouw zacht- en hardheid

Dus hoe ga jij om met je harde kant en met je zachte kant? Wie heeft bij jou de overhand? En waar zou jij meer van willen hebben? Of gebruik je ze allebei maar zijn ze niet altijd in balans. Waar werken ze je tegen of waar helpen ze je mee?

Het kan ook heel interessant zijn om jezelf gedurende de dag af te vragen of iets voortkomt uit zachtheid of hardheid, en uit welke kracht je nu het liefst zou willen putten. En ga dat dan inzetten.

Ik heb geleerd mijn hardheid in te zetten om de ambitie te hebben, hieraan te werken en gefocust te zijn. Maar ook heb ik geleerd hier met zachtheid naar te kijken en dit op een zachte manier te doen. En hiervoor moet ik elke dag, bewust kiezen.

Welke keuze maak jij?

Meer zachtheid in je leven, hoe doe je dat dan?

– Je kunt een zachte dag nemen (zoals ook in een eerder blog wel genoemd een ja dag of een nee dag, neem je nu een zachte dag) – Iedere keer dat het nodig is dat je iemand of jezelf vergeeft doe je dat met zachtheid. – Altijd als je iets de ruimte geeft om er te zijn, doe je dat vanuit zachtheid. Geef vervelende mensen of mensen aan wie je je irriteert ruimte. Of geef je eigen fouten ruimte.

Je hoeft dan nog niet te vergeven, je mag het nog steeds stom of rot of raar of iets anders vinden, maar je zegt: Het is oké. Het is er. En ik kijk er met liefde en zachtheid naar. Zonder het weg te willen hebben of onder te duwen. Je geeft het meer ruimte in plaats van minder, waardoor het er mag en kan zijn. Je laat het toe, waardoor het jou los laat.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!